Imunitate împotriva gripei? Vaccinează-te antigripal cu VAXIGRIP TETRA!

Imunitate împotriva gripei? Vaccinează-te antigripal cu VAXIGRIP TETRA!

Gripa este o afecțiune virală, sezonieră, care are o incidență foarte ridicată în perioada sezonului rece. Aceasta este extrem de contagioasă și se transmite pe cale aeriană sau prin contact cu suprafețele contaminate. Cea mai eficientă soluție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire cu gripă este realizarea vaccinului antigripal. Află tot ceea ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal din acest material!

Anual, între 5-15% dintre adulți se pot îmbolnăvi de gripă. Incidența este mai mare la copii, până la 40% dintre acești putând fi afectați de gripă pe tot parcursul anului.

Gripa este produsă de multiple virusuri gripale, diferite de cele care duc la apariția răcelii sau îmbolnăvirii de COVID-19. Singurul element comun al acestora este faptul că toate sunt afecțiuni respiratorii, extrem de contagioase.

Care sunt simptomele gripei?

Cel mai frecvent, gripa se manifestă prin simptome precum febră, tuse productivă, dureri musculare și stare generală de oboseală sau epuizare. Simptomele se instalează de cele mai multe ori brusc și împiedică desfășurarea oricărui fel de activități zilnice.

Pot apărea și stări de greață, vomă, precum și dureri de cap. În general, perioada de incubație pentru gripă este cuprinsă între 1-14 zile. Bolnavii de gripă sunt contagioși de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor.

Gripa continuă să existe și în această perioadă de pandemie, simptomele fiind asemănătoare celor specifice COVID-19.

Pentru a reduce riscul de infectare cu virusul gripal, cea mai eficientă soluție este vaccinul antigripal.

 

De ce vaccinul antigripal Vaxigrip Tetra?

Vaxigrip Tetra este un vacin antigripal tetravalent, produs de compania farmaceutică Sanofi Pasteur, Franța. Acest vaccin corespunde recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătătii) (pentru emisfera nordică) și deciziei Uniunii Europene, respectând în același timp și cerințele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile antigripale.

O doză (0.5 ml) suspensie injectabilă conține:

Virus gripal (inactivat, fragmentat) din următoarele tulpini*:

 • A/Brisbane/02/2018 (H1N1) pdm09                                                                               15 micrograme HA**

           - tulpină similară (A/Brisbane/02/2018, IVR-190)

 • A/Kansas/14/2017 (H3N2)                                                                                             15 micrograme HA**

           - tulpină similară (A/Kansas/14/2017, NYMC X-327)                                            

 • B/Colorado/06/2017                                                                                                       15 micrograme HA**

           – tulpină similară (B/Maryland/15/2016, NYMC BX-69A)

 • B/Phuket/3073/2013                                                                                                       15 micrograme HA**  

           - tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic)

 Celelalte componente sunt: soluție tampon salină, care conține-clorură de sodiu, clorură de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, apă pentru preparate injectabile.

VAXIGRIP TETRA poate conține, în cantităţi foarte mici, ouă (ovalbumină, proteine de pui), neomicină, formaldehidă sau octoxinol-9, folosite în timpul procesului de fabricație..

Vaccinul antigripal este în general recomandat tuturor persoanelor pentru a preveni apariția gripei și în special celor cu risc crescut de complicații ale gripei.

Vaccinarea este recomandată în special următoarelor categorii de pacienți:

 • pacienți cu vârsta de peste 65 de ani
 • pacienți cu boli respiratorii cronice
 • pacienți cu afecțiuni cardiovasculare, indiferent de cauză
 • pacienți cu afecțiuni renale cronice
 •  pacienți cu diabet zaharat
 • pacienți cu imunodeficiențe, cum ar fi: infecția cu HIV, afecțiuni hematologice maligne sau pacienții care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie – situaţii în care trebuie să informaţi medicul înainte de vaccinare
 • membri familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicaţii în urma îmbolnăvirii

Pacientul dezvoltă anticorpi într-o perioadă de 14 – 21 de zile de la administrarea vaccinului, iar perioada în care acesta oferă imunitate împotriva virusurilor gripale este de 6 luni.  

După administrarea vaccinului, pot apărea reacții adverse precum: eritem (roșeață), edem (umflătură), durere și echimoze. În general, acestea dispar după maxim 3 zile de la administrare.

Dacă vrei să obții imunitate în ceea ce privește virusurile gripale, te poți vaccina antigripal la Centrul Medical Phoenix.

PREȚ VACCIN ANTIGRIPAL VAXIGRIP TETRA- 130 de lei