Centru de Monitorizare Epilepsie Craiova

Centru de Monitorizare Epilepsie Craiova

În cadrul Centrului Medical Phoenix Craiova a fost deschis Centrul de Monitorizare a pacienților cu epilepsie, disponibil pentru toată regiunea Olteniei. 

Infrastructura dezvoltată în cadrul clinicii Phoenix este de mare ajutor pentru pacienții care nu aveau opțiuni în zona Olteniei. Până acum, monitorizarea era efectuată în orașe precum București, Timișoara și  devenea anevoiasă, mulți dintre pacienti ajungând să își neglijeze boala.

Monitorizarea video EEG de lungă durată este un instrument important în neurologie, aceasta ajutând la caracterizarea tipurilor de crize epileptice și luarea unei decizii terapeutice care poate fi medicamentoasă sau poate reprezenta o indicație pentru evaluare prechirugicală.

 EEG oferă informații importante pentru evaluarea și managementul pacienților ce suferă de epilepsie. Forumul pentru Epilepsie, întrunit în luna februarie la Palatul Parlamentului, în contextul Zilei Internaționale a Epilepsie 2020 a reiterat necesitatea de diagnosticare precoce a pacienților cu epilepsie, ce adună 200.000 de pacienți la nivel național, numărul acestora fiind subevaluat în condițiile în care la nivel mondial se regăsesc aproximativ 50 de milioane de pacienți.

Electroencefalografia înregistrează activitatea electrică generată de creier. Este o investigație sigură pentru pacient, fără timpi de așteptare, cum se întâmplă într-un număr de alte investigații paraclinice, precum rezonanța magnetică imagistică și tomografia computerizată. În plus, aceasta oferă informații în timp real despre funcționarea creierului. 

Electroencefalografia este  folosită pentru a pune diagnosticul de certitudine în stările sincopale și în alterări ale nivelurilor de conștiență,  la pacienți care au momente de dezorientare sau absenteism de scurtă durată. De asemenea demența, encefalopatia, infecțiile intracerebrale și coma rămân importante pentru electrofiziologie în cadrul intraspitalicesc.

Electroencefalografia nu are efecte secundare, nu are raze X sau ace. Mai mult decât atât, nu poate citi gândurile, cum cred eronat o mare parte din pacienți.

Cum te pregătești pentru EEG?

  • Spălați-vă părul în seara de dinaintea programării și nu folosiți produse pentru păr (gel,spray pentru păr, etc.).
  • Mâncați cu 2-3 ore înainte de test
  • Evitați consumul de cafea
  • Luați medicamente dupa programul normal, dacă medicul nu va recomandă altfel.

EEG-urile pot fi realizate pentru a ajuta la monitorizarea tratamentului sau necesitatea schimbării acestuia. Rezultatele EEG vor fi discutate cu medical specialist într-o consultație ulterioară. 

În cadrul Centrului Medical Phoenix Craiova, puteți găsi acest tip de serviciu, inclusiv video EEG. Programările pot fi anulate/amânate cu cel puțin 48 ore înainte.