Care sunt cele mai frecvente simptome ale noului coronavirus?
Cel mai des întâlnite simptome în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus sunt febra, durerile de cap sau durerile musculare. În majoritate cazurilor, acestea sunt simptomele care îți arată o posibilă infectare cu noul coronavirus.
Peste 90% din pacienții pozitivi manifestă febră de peste 38 de grade și tuse uscată. De cele mai multe ori, aceste simptome vin însoțite și de febră, senzație de oboseală și dureri articulare.
Simptomele curente pentru noul coronavirus sunt:
- Febră peste 38 de grade (peste 90% din cazuri)
- Tuse uscată (în jur de 60%)
- Senzație de oboseală
- Pierderea gustului
- Pierderea mirosului
Debutul bolii este brusc, primele simptome care se instalează fiind febra și tusea seacă. Treptat, pot apărea dificultățile în respirație, oboseală, durerile de cap și durerile musculare. De asemenea, după instalarea primelor simptome, o mare parte dintre pacienți își pierd gustul și mirosul. În unele cazuri, gustul și mirosul reîncep să funcționeze normal după câteva luni de la vindecare.
În cazuri foarte rare, pot apărea greața, vărsături și diaree.
Există și situații în care pacienții nu dezvoltă niciun simptom (asimptomatici), dar riscul de a transmite virusul există.
Potrivit studiilor OMS, 1 din 6 persoane poate dezvolta complicații ale bolii, categoriile de risc din acest punct de vedere fiind:
- Pacienți cu hipertensiune arterială
- Pacienți cu diabet
- Pacienți cu boli cardiovasculare
- Pacienții care au trecut printr-un transplant
- Bătrânii și pacienții cu boli cronice grave.
Dacă apar simptome de somnolență, confuzie și o frecvență respiratorie de peste 30, recomandarea specialiștilor este să apelați 112.
Care sunt simptomele COVID-19 la copii?
Simptomele infectării cu noul coronavirus nu sunt cu mult diferite la copii, față de adulți. Boala debutează cu febră, tuse seacă, dureri în gât, stare generală de rău și dureri musculare.
În cazurile severe, pot apărea pneumonie și infecție respiratorie acută.
Metode de protecție împotriva noului coronavirus
Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de Sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere sunt:
- Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
- Menținerea distanțării sociale
- Vaccinarea
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
- Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mențineți distanța), acoperiți gura și nasul atunci când tușiti cu pliul cotului.
- Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie
- Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea incrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.
Pentru a vedea dacă v-ați infectat cu noul coronavirus, puteți efectua unul din testele existente în cadrul Centrelor Medicale Phoenix.
Prin efectuarea Testului SARS-COV-2 – anticorpi neutralizanți anti-proteina spike puteți afla dacă ați dezvoltat anticorpi după vaccinare sau în urma bolii.