Mâncărimile în zona intimă: de ce apar și ce boli indică?
Mâncărimile în zona intimă indică în majoritatea cazurilor o afecțiune ginecologică, ce are nevoie de un tratament corespunzător. Poate fi vorba de o infecție bacteriană, o infecție fungică sau chiar o boală cu transmitere sexuală, tocmai de aceea este și recomandat consultul de specialitate. Este la fel de adevărat că mâncărimile în zona intimă pot fi date și de anumite tratamente cosmetice sau contactul cu anumiți alergeni din balsamul de rufe sau detergentul de rufe.
Mâncărimile în zona intimă produc o mare stare de disconfort pacientei și în peste 90% din cazuri nu trec de la sine, indicând o boală ginecologică. Dacă acest simptom este tratat în timp util, poate elimina posibilele complicații sau efecte neplăcute pe termen lung, precum infertilitatea la femei, în anumite cazuri.
Chiar dacă mâncărimile în zona intimă nu indică o boală gravă, consultul de specialitate este recomandat, pentru identificarea exactă a cauzei, mai ales dacă apar și alte simptome precum durere pelvină, modificarea culorii, texturii și mirosului secrețiilor vaginale.
Mâncărimile în zona intimă pot indica vaginoză bacteriană
Vaginoza bacteriană este una din cele mai des întâlnite infecții vaginale la femeile cu vârste între 15 și 45 de ani. Apariția acestei afecțiuni nu are legătură cu începerea vieții sexuale, cauza fiind înmulțirea accelerată a bacteriilor ce există în mod natural la nivelul vaginului.
Din nefericire, vaginoza bacteriană este asimptomatică în destul de multe cazuri, tocmai de aceea este și important consultul ginecologic de rutină. Atunci când apar simptomele, acestea se manifestă prin mâncărimi în zona intimă, secreții vaginale albe sau cenușii, precum și senzația de arsură, prezentă la urinare. De asemenea, pacientele se mai pot confrunta cu un miros neplăcut al zonei intime, mai ales după contact sexual.
Află mai multe despre: Ce arată culoarea secrețiilor vaginale și când este cazul să te îngrijorezi?
Lichenul scleros și lichenul plan debutează cu mâncărimi în zona intima
În unele cazuri, mâncărimile în zona intimă pot fi date de lichenul scleros, o afecțiune mai rară a pielii ce duce la apariția de cruste albe la nivelul vulvei. Această afecțiune apare mai ales la femeile aflate în postmenopauză și poate lăsa cicatrici permanente.
Lichenul plan apare în momentul în care sistemul imunitar atacă pielea și mucoasele. Implicit, poate să apară și la nivelul vulvei. Atunci când apare în zona genitală, lichenul plan nu numai că produce mâncărimi în zona intimă, ci și durere, din cauza leziunilor pe care le produce. Un simptom evident al acestei afecțiuni este apariția unor vezicule plate, purpurii sau roșiatice.
Candida albicans și mâncărimile în zona intimă
Candida albicans este o ciupercă ce există în mod normal la nivelul tubului digestiv, al mucoaselor și al pielii, inclusive la nivelul florei vaginale. Acest tip de infecție afectează 3 femei din 4 de-a lungul vieții. Atunci când Candida albicans se înmulțeste necontrolat, produce mâncărimi în zona intimă, alături de modificarea secrețiilor vaginale, care devin albe și capătă o textură brânzoasă. Mare atenție, infecția cu această ciupercă poate să apară atât în sarcină, cât și în urma unui tratament prelungit cu antibiotice.
Posibil ca mâncărimile în zona intima să fie cauzate de o infecție urinară?
Răspunsul este da. Infecțiile urinare pot și ele să genereze același simptom, de mâncărimi în zona intimă, alături de nevoia de a urina frecvent și durerea sau usturimea la urinare.
Bolile cu transmitere sexuală și mâncărimile în zona intimă
După infecțiile fungice și cele bacteriene, cea mai des întâlnită cauză a apariției mâncărimilor în zona intimă este reprezentată de contractarea unei boli cu transmitere sexuală.
Herpesul genital este una din afecțiunile care produc acest simptom, alături de apariția unor vezicule dureroase pline cu lichid. Dacă vrei să afli mai multe despre herpesul genital, poți accesa acest link.
Negii genitali pot provoca mâncărimi în zona intimă și durere, precum și sângerări la contact sexual. Aceștia pot exista la nivelul anusului, la intrarea în vagin, precum și pe colul uterin.
Chlamydia și gonoreea sunt probabil cele mai des întâlnite tipuri de boli cu transmitere sexuală. Chlamydia produce simptome precum mâncărimi la nivelul zonei intime, dureri abdominale, dureri în timpul actului sexual și secreții vaginale urât mirositoare.
Gonoreea are simptome asemănătoare celor date de Chlamydia, precum și dureri la defecare.
În cazul femeilor care au peste 45 de ani, mâncărimile în zona intimă pot fi date de tricomionază, precum și de menopauză, ca urmare a scăderii producției de estrogen.
Netratate, multe dintre aceste afecțiuni pot duce la creșterea riscului de infertilitate. Vezi mai multe detalii aici.
Tratamentele cosmetice pot fi factor de risc!
Mare atenție la tratamentele cosmetice pe care le efectuați. Epilarea zonei inghinale, spălăturile vaginale interne, precum și bronzarea la solar pot duce și ele la apariția mâncărimilor în zona intimă.
Cum pot fi tratate mâncărimile în zona intimă?
Tratamentul pentru mâncărimile în zona intimă este recomandat după stabilirea unui diagnostic clar și a cauzei declanșatoare. Autotratamentul sau administrarea tratamentului pe baza recomandărilor primite pe grupurile online, de exemplu, sunt total contraindicate, deoarece simptomele pot fi asemănătoare, dar cauzele pot fi diferite.