Care sunt principalele cauze ale infertilității la femei?

Care sunt principalele cauze ale infertilității la femei?

Infertilitatea este o problemă reală a cuplurilor actuale, o problemă care afectează un procent destul de ridicat de femei și bărbați. Cauzele infertilității pot fi multiple, iar de cele mai multe ori sunt declanșate de diferite afecțiuni ale zonei intime, lăsate netratate.

Potrivit statisticilor, aproape 15% dintre cuplurile care doresc să facă un copil sunt infertile. Tot potrivit statisticilor existente, într-o treime din cazuri aceasta este o problemă a femeii. Tot într-o treime din cazuri, problema aparține bărbatului, iar în restul cazurilor, problema este comună celor 2 parteneri.

Infertilitatea poate avea diferite cauze, cele mai multe fiind de natură hormonală sau complicații ale unor afecțiuni ale zonei intime ce nu au fost tratate la timp.

Cauzele hormonale ale infertilității

Hipertiroidismul sau hipotiroidismul pot influența ciclul menstrual sau pot duce la apariția infertilității.

Afecțiuni ale vaginului și ale uterului

Malformațiile uterine, diferitele tipuri de infecții (fie ale colului, fie ale vaginului), precum și utilizarea dispozitivelor intrauterine pot afecta fertilitatea feminina. De aceea, iti recomandam sa nu lasi niciodata netratate infectiile zonei intime si sa vii regulat la consult ginecologic.

Insuficiența ovariană primară

Numită și menopauza timpurie, insuficiența ovariană primară apare în momentul în care ovarele nu mai funcționează, iar menstruația se încheie înainte de 40 de ani. Cauzele sunt încă necunoscute, dar există anumite păreri medicale care spun că un posibil motiv ar fi afecțiunile genetice, fumatul și chimioterapia.

Tulburările de ovulație

Sindromul ovarelor polichistice este o principală cauză de infertilitate la femei, care apare în general încă de la primele menstruații, în pubertate. În general, sindromul ovarelor polichistice este descoperit printr-o ecografie. Printre simptomele acestuia se pot număra: menstrele neregulate, pierderea părului și acnee severă.

Alte cauze ale apariției infertilității la femei pot fi înfundarea trompelor uterine, endometrioza, cancerul, precum și diferite aderențe la nivelul pelvisului.

Afecțiunile medicale nu sunt singurele care influențează fertilitatea unei femei. Aceasta mai este influențată și de vârstă: fertilitatea este maximă în jurul vârstei de 30 de ani și scade brusc după vârsta de 37 de ani.

Fumatul, consumul de alcool, obezitatea sau anorexia pot afecta și ele serios fertilitatea, dincolo de infecțiile vaginale.


Alege să previi, în loc să tratezi! Ai preț special la COLPOSCOPIE, în toate sediile Centrului Medical Phoenix, în toată luna martie!


Colposcopia este recomandată în următoarele cazuri:

  • Rezultate anormale pentru testul  Babeș Papanicolau
  • Vaginite sau cervicite care persistă
  • Sângerare la contact sexual
  • Aspect clinic anormal la examinarea ginecologică
  • Monitorizarea cazurilor cu tratament conservator pentru leziunile cervicale