Tot ce trebuie să știi despre herpesul genital

Tot ce trebuie să știi despre herpesul genital

Herpesul genital este o afecțiune ce apare frecvent la pacientele fertile, cu viață sexuală activă. Cele mai multe din persoanele care sunt infectate trăiesc cu această boală fără să știe, infectând alte persoane. Care sunt simptomele herpesului genital, cum te alegi cu această infecție și ce soluții de tratament există, aflați din acest material.

Herpesul poate să afecteze atât organele genitale, gura, cât și zona din jurul anusului. De multe ori însă, se regăsește la nivelul zonei genitale, fiind o infecție cu transmitere sexuală, produsă de virusurile herpes simplex de tip 1 și 2.

Cum se transmite herpesul genital?

De cele mai multe ori, virusul este prezent în zona organelor genitale, precum și la nivelul gurii sau la nivelul altor zone de piele. Acesta se transmite foarte ușor prin contact sexual și prin sex oral.

Cele mai multe persoane care au herpes nu sunt conștiente de infecția pe care o au, deoarece herpesul genital produce rareori simptome, iar atunci când apar, sunt insesizabile.  De asemenea, este important de știut că persoanele care nu au simptome pot transmite virusul partenerilor lor sexuali.

Cum virusul supraviețuiește foarte puțin în afara organismului, cazurile de infectare prin contactul cu obiecte contaminate sunt foarte rar întâlnite.

Care sunt simptomele herpesului?

Sunt câteva semne la care ar trebui să fii foarte atent(ă), acestea fiind simptome clare că ai această infecție.

Herpesul provoacă de obicei vezicule sau ulcere la nivelul zonei genitale, care produc durere și usturime. Aceste vezicule pot să apară fie extern, fie intern, în ambele cazuri ducând la un disconfort accentuat.  Mai sunt și alte simptome, comune de altfel infecțiilor urinare sau altor tipuri de infecții cu transmitere sexuală. Simptomele pot include mâncărimi, furnicături, secreții vaginale, precum și disconfort la urinare.

După ce este eliminat lichidul din vezicule, pot apărea leziuni ulceroase dureroase.

În cazul persoanelor care s-au infectat pentru prima dată cu acest tip de virus, simptomele pot fi asemănătoare gripei, putând să apară inclusiv febra și starea generală de rău. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul imunitar luptă să protejeze organismul. Simptomele fie dispar după câteva zile, fie se ameliorează.

Faptul că simptomele dispar nu înseamnă că virusul a fost eliminate de organism, ci înseamnă că virusul rămâne latent și se poate reactiva la anumite perioade de timp, cu mențiunea că simptomele vor fi mult mai ușoare. Atunci când herpesul revine, aceste episoade se numesc recurențe.

Cauzele care pot duce la reactivarea virusului sunt scăderea imunității, precum și stările de stres accentuate.

Este herpesul genital periculos pentru sarcină?

Din păcate, răspunsul este da. Dacă viitoarea mama contractează acest virus în primele săptămâni de sarcină, sunt riscuri ridicate de avort spontan. Dacă infecția apare în stadiile evaluate ale sarciniii, atunci poate duce la o dezvoltare anormală a fătului și la apariția unor defecte ale sistemului nervos central al fătului.

Cum este diagnosticat herpesul genital?

Herpesul genital este diagnosticat în cadul unui consult medical de specialitate, în care medicul ginecolog efectuează o examinare clinică, pentru evidențierea posibilelor ulcerații. De asemenea, pot fi recomandate teste de sânge.

Cum se tratează herpesul genital?

Nu există tratament pentru herpes, care să ducă la eliminarea completă a virusului din organism.

Herpesul se tratează simptomatic prin administrarea de medicamente antivirale, precum aciclovirul, în fazele acute ale bolii, pentru a accelera procesul de vindecare și a reduce implicit riscul apariției episoadelor recurente.  Alte soluții constau în aplicarea de plasturi în zona genital, pentru a scădea contagiunea.

În cazul în care apar durere și inflamații, medicul de specialitate poate recomanda implicit antiinflamatoare.