Tot ceea ce trebuie să știi despre endoscopiile superioare: când se fac și cum ajută

Tot ceea ce trebuie să știi despre endoscopiile superioare: când se fac și cum ajută
Endoscopia este una dintre procedurile medicale care ajută la vizualizarea esofagului și a duodenului, ajutând medicul specialist să pună un diagnostic clar asupra simptomelor pe care le prezintă pacientul. Dar cum este realizată endoscopia și când este indicată? Aflați din materialul următor!

Endoscopia digestivă superioară este realizată cu ajutorul endoscopului, un tub lung și flexibil care are o cameră în capăt. Specialistul ghidează endoscopul cu multă atenție și grijă, pentru a nu crea niciun fel de disconfort pacientului. Astfel, el poate să observe în timp real esofagul, stomacul și duodenul.

 

Când este recomandată endoscopia?

Endoscopia digestivă superioară este recomandată atunci când pacientul prezintă simptome precum: dureri absominale, dificultăți la înghițire, vărsături, chiar și sângerare. Poate fi folositoare și în cazul biopsiilor, pentru prelevarea mostrelor de țesut. Cu ajutorul endoscopiei, pot fi efectuate și intervenții precum oprirea anumitor sângerări sau extragerea polipilor și a corpurilor străine.

Există anumite categorii de pacienți cărora le este recomandată endoscopia, printre aceștia numărându-se:

  • Pacienții aflați în tratament ce poate duce la ulcere, cum ar fi tratamentul antiinflamator
  • Pacienții care suferă de ciroză
  • Pacienți cu istoric de rezecție gastrică sau rudele pacienților care au avut cancer gastric.

Află avantajele endoscopiei digestive superioare

Procedură medicală frecventă, endoscopia digestivă superioară vine cu o serie de avantaje, fiind recomandată de în diagosticarea ulcerelor, tumorilor și sângerărilor esofagului, stomacului sau duodenului.  

Procedura este incredibil de precisă și sigură, având un grad de acuratețe foarte mare. De exemplu, în cadrul unei endoscopii pot fi văzute leziuni care nu pot fi descoperite prin ecografia sau radiografie. Mai mult, endoscopia oferă posibilittea de a opri sângerările fără intervenție chirurgicală.

Pentru reducerea disconfortului în cazul efectuării endoscopiei, specialiștii recomandă ca pacienții să fie cooperanți. De asemenea, există și posibilitatea efectuării unei anestezii. Endoscopia durează doar câteva minute și poate salva viața pacientului. Diagnosticul este pus rapid, iar în funcție de diagnostic, medicul poate recomanda un regim, o reevaluare endoscopică sau un control de spcialitate.

În cadrul Centrului Medical Phoenix Craiova puteți efectua endoscopii digestive superioare și inferioare, cu anestezie sau fără. Pentru detalii, puteți apela 0351421122