Riscuri de Sărbători: Care sunt și cum poți să le previi?
Perioada sărbătorilor de iarnă este pe cât de frumoasă, pe atât de plină de riscuri pentru sănătate. Mesele îmbelșugate, bogate în grăsimi și sedentarismul pot veni și cu o serie de efecte adverse, cu atât mai mult pentru pacienții care se află deja sub un plan de tratament sau care au o dietă zilnică de respectat. Care sunt aceste riscuri și cum poți să le reduci la minim?
Cu toții așteptăm perioada Crăciunului și a Anului Nou. Dincolo de întâlnirea cu cei dragi, așteptăm cu aceeași nerăbdare și preparatele tradiționale. Însă tocmai aceste preparate tradiționale sunt cele care ne pot face să avem probleme de sănătate, care pornesc de la o glicemie ridicată și un nivel anormal de colesterol. Iată care sunt riscurile de sărbători!
Cantitatea de alimente consumată poate fi un pericol
Trecerea bruscă de la o perioadă în care ai ținut post sau o dietă zilnică recomandată de medicul de specialitate la consumul excesiv de alimente, toate bogate în colesterol, îți poate face mai mult rău decât bine. Preparatele tradiționale, cum ar fi cârnații, fripturile, sarmalele și salata boeuf pot pune ”în încurcătură” întreg organismul, care nu mai poate față la filtrarea și descompunerea tuturor alimentelor, mai ales a grăsimilor.
Dacă vii după o perioadă în care ai ținut dietă, indiferent de natura ei, mare atenție la modul în care gestionezi masa de sărbători și ce alimente consumi. Munca ta de peste an se poate nărui într-o singură zi sau după o singură masă, dacă nu ești atent/ă.
Colica biliară, o afecțiune des întâlnită în perioada sărbătorilor de iarnă
Colica biliară sau criza de bilă apare cu precădere în cazul persoanelor care au o dietă bogată în grăsimi, făinoase și zahăr rafinat, dietă ce este caracteristică perioadei sărbătorilor de iarnă.
Colica biliară este anunțată printr-o durere abdominală severă, ce apare în urma obstrucției căilor biliare de către calculii biliari, care sunt depuneri solide, multiple, adesea formate din colesterol. În cele mai multe din cazuri, durerea iradiază către umărul drept. Este recomandat ca pacientul să se prezinte cât mai repede la un consult de specialitate atunci când apare această durere, pentru o diagnosticare exactă. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp, pot apărea complicații, care pun viața pacientului în pericol.
Reducerea consumului de zahăr și carbohidrați, precum și creșterea aportului de fibre în dieta zilnică reprezintă cele mai bune metode pentru prevenirea colicii biliare.
Indigestia alimentară, frecventă de Crăciun
Indigestia alimentară reprezintă și ea un risc pentru pacienții de toate vârstele și apare în urma modificării rutinei alimentare zilnice. Trecerea la un regim bazat pe grăsimi, prăjeli și consum de alcool pune corpul în imposibilitatea de a procesa în timp util tot ce ține de glucide și lipide, iar asta se poate resimți implicit sub forma unei indigestii alimentare. Simptomele unei indigestii alimentare sunt deja binecunoscute, iar printre ele se numără balonarea și senzația de greață sau chiar vărsături, în anumite situații. Un lucru important de reținut este că sucurile digestive au o anumită compoziție care le face maxim de eficiente. Atunci când această compoziție sau acest raport se schimbă, în urma consumului excesiv de alimente, atunci apar și consecințele.
Practicați moderația de sărbători, pentru a evita orice fel de situație neplăcută și aveți grijă să faceți și mișcare, pe cât de mult posibil.
Boala ficatului gras non-alcoolic
Această afecțiune pornește tot de la excesul de grăsimi ce sunt depozitate în celulele hepatice și de la un colesterol mărit. Este adevărat că boala ficatului gras non-alcoolic nu apare NUMAI de sărbători, însă mesele îmbelșugate de Crăciun și Anul Nou facilitează dezvoltarea acestei afecțiuni, cu atât mai mult cu cât pacientul are o dietă la fel de bogată în grăsimi și de-a lungul anului. După cum îi spune și numele, boala ficatului gras non-alcoolic afectează și persoanele care nu consumă alcool sau consumă foarte puțin alcool.
Una din cele mai severe forme ale acestei boli o reprezintă steatohepatita non-alcoolică, fază în care apare și deteriorarea ficatului.
Ce alte simptome mai pot apărea după mesele de sărbători?
Alimentele bogate în colesterol și prezența în exces a grăsimilor în alimentație mai pot genera și alt tip de simptome, precum:
- Diaree sau constipație
- Dureri abdominale
- Balonare
- Senzația de digestie incompletă sau de ”prea plin”, ca urmare a stagnării alimentelor în tubul digestiv.
Dacă vrei să afli care sunt alimentele care produc balonare și cum să le eviți, accesează acest link.
Ce alte riscuri mai există?
Perioada Crăciunului și a Anului Nou este presărată cu riscuri, care sunt date nu numai de modificarea cantității alimentelor consumate, ci și a modificărilor ce apar în rutinele noastre zilnice.
Mesele mai dese - Organismul nostru este obișnuit să proceseze într-un anumit ritm. Atunci când mâncăm mai mult, îl suprasolicităm și îl punem în situația de a nu mai face față cantității de alimente digerate.
Mâncatul la orice oră - Corpul nostru are nevoie de timp pentru a descompune și procesa alimentele. În plus, este învățat să fie alimentat regulat, iar în funcție de acest ”program de alimentație”, el secretă și sucurile digestive care ajută în digestia propriu-zisă.
Mâncatul în exces - Capacitatea stomacului este limitată, la fel și resursele organelor noastre. Atunci când măncânci în exces, nu faci decât să suprasoliciți funcționarea organelor și să arzi resurse prețioase, de fapt.
Mai puțin somn - Celulele noastre se regenerează atunci când dormim. Dacă scurtăm perioada de somn și aducem modificări majore din acest punct de vedere, corpul nu va mai avea timp să se refacă și să funcționeze la capacitate maximă.
Pentru a te asigura că ești sănătos, iată care sunt și cele cinci analize pe care este recomandat să le faci anual.