Cinci analize pe care este recomandat să le faci anual!

Cinci analize pe care este recomandat să le faci anual!

De foarte multe ori, punem sănătatea noastră pe al doilea loc sau chiar pe ultimul loc și ne aducem aminte de ea atunci când afecțiunile deja se instalează. Cea mai simplă metodă prin care putem preveni apariția unor posibile boli este să respectăm acest pas simplu: efectuarea analizelor anuale. Care sunt analizele anuale recomandate pentru adulți și cum te pot ajuta? Răspunsurile le găsești în acest material!

Aceste 5 analize te pot ajuta să previi sau să diagnostichezi timpuriu afecțiuni precum bolile cardiovasculare și diabetul. Bolile cardiovasculare reprezintă una din principalele cauze de mortalitate, la nivel mondial. În condițiile în care rata obezității se află în continuă creștere, iar stilul de viață nesănătos este considerat a fi o constantă, riscul instalării bolilor cardiovasculare de la vârste din ce în ce mai mici crește considerabil.

Câteva simple analize, efectuate anual, te pot ajuta să previi orice fel de complicație și să afli care este starea generală de funcționare a organismului.

Colesterol seric total 

Colesterolul seric total este o analiză uzuală, care măsoară valoarea colesterolului total în sângele venos. Această analiză măsoară atât valoarea colesterolului ”rău” – LDL, cât și a colesterolului bun, HDL. Această simplă analiză te poate ajuta să afli dacă există un risc în instalarea unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare și diabetul, precum și alte afecțiuni cu potențial mare de complicații grave.

Valoarea normală a colesterolului total trebuie să fie mai mică de 200mg/dl. O valoare mai mare de 240 mg/dl reprezintă un risc mare de boli cardiovasculare, cu atât mai mult cu cât pacientul are hipertensiune arterială și valori ridicate ale trigliceridelor.

Creatinina serică

Acest test ajută la evaluarea funcției renale,  indicând modul în care funcționează excreția renală a pacientului. Testul este recomandat în diagnosticarea afecțiunilor renale, precum și în cazurile de infecții urinare, hipertensiune arterială și politraumatisme. Dacă ai suferit o intervenție chirurgicală, este foarte probabil ca medicul de specialitate să recomande efectuarea acestei analize. În cazul adulților, valorile normale ale creatininei serice trebuie să fie sub 1 mg/dl – în cazul femeilor și sub 1,2 mg/dl în cazul bărbaților.

Uree serică

Nivelul de uree serică este legat în mod direct de capacitatea de metabolizare a ficatului și de capacitatea de excreție a rinichilor. O valoare constant crescută a nivelului de uree serică poate indica o capacitate redusă a ratei de filtrare și implicit o afecțiune. Creșterea valorii ureei serice poate fi cauzată de  insuficiență cardiacă, hemoragii gasrointestinale, obstrucția tractului urinar și hipertiroidism, printre altele. Valorile de referință pentru acest test sunt direct condițonate de vârsta pacientului, precum și de capacitatea de funcționare a rinichilor și ficatului.

Sumar de urină

Acest test oferă informații esențiale privind funcționarea rinichilor și tractului urinar și cuprinde 3 etape: macroscopică, evaluare biochimică și microscopică. Analiza macroscopică poate oferi primele informații despre prezența unor disfuncții la nivelul funcționării corpului. De exemplu, urina tulbure poate fi un semn pentru infecții sau prezența unor pietre la rinichi.

Biochimia urinară analizează aspect precum densitatea, pH-ul, glucoza, corpii cetonici, prezența nitriților și a bilirubinei, ce pot ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni hepato-biliare. Analiza microscopică oferă informații adiționale despre existența unor posibile afecțiuni.

Testul este recomandat atunci când există o suspiciune de instalare a unor disfuncţii renale, urinare, hepatice şi metabolice. Tocmai de aceea, figurează și printre testele de rutină recomandate de medicii de specialitate.

Hemoleucograma cu formulă leucocitară

Hemoleucograma este un test esențial, recomandat frecvent, care ajută la diagnosticarea multiplelor boli, printre care anemii, infecții și cancer.

Testul măsoară trei tipuri de celule sanguine de bază:

  • globulele albe
  • globulele roșii
  • trombocitele

În plus, rezultatele acestui  screening test de bază ajută medicul să evalueze starea generală de sănătate sau să monitorizeze o boală deja existentă, mai ales dacă aceasta afectează valorile celulelor sanguine.

Dacă ai nevoie să efectuezi aceste analize și ești greu deplasabil, nedeplasabil sau pur și simplu vrei să economisești timp, specialiștii Centrului Medical Phoenix se deplasează la tine acasă. Costurile de deplasare sunt ZERO pentru pacienții domiciliați în orașul CRAIOVA.