Importanta testului Papanicolau

Importanta testului Papanicolau

Testul Papanicolau (citologia  cervicala) este un test de screening pentru cancer cervical, adica nu pune diagnosticul de cancer cervical, dar imparte femeile in 2 grupuri: cele cu risc scazut de a face cancer cervical si cele cu risc inalt de a face cancer cervical pana la urmatoarea testare citologica.

Diagnosticul de cancer cervical se pune doar dupa o biopsie pentru ca doar biopsia poate evidentia invazia, o trasatura obligatorie pentru diagnosticul de cancer. Screeningul pentru cancer cervical nu poate detecta cancerul cervical, dar poate evidentia modificari pre-canceroase care ar putea sa devina cancer in absenta tratamentului.

Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Procedura a salvat milioane de vieti pana acum, permitand doctorilor sa trateze si sa indeparteze complet cancerul de col uterin inainte ca acesta sa se raspandeasca in tot corpul. De la descoperirea metodei de catre Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si introducerea in practica curenta in urma cu 50 ani, utilizareatestului a redus numarul de decese datorate cancerului de col uterin cu peste 75%.

In functie de rezultatul testului Papanicolau, conduita ulterioara difera de la caz la caz, iar in paragrafele vom incerca sa facem un rezumat cat mai eficient.

Negativ (casuta de langa Negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna este bifata sau apare DA in dreptul ei).
Acest rezultat inseamna ca nu s-a detectat nici o anomalie celulara. Se continua cu testarea de rutina. Riscul de a dezvolta cancer cervical este minim.

Modificari scuamoase borderline – ASC: ASC-US si ASC-H
Acest rezultat inseamna ca exista modificari celulare care nu pot fi descrise ca fiind normale. Citologia trebuie repetata dupa 6 luni, iar recomandarea pentru colposcopie se face daca rezultatul se repeta de 2-3 ori. Majoritatea se vindeca de la sine, doar 1 din 10 vor necesita tratament. Pentru ASC-H se recomanda direct colposcopie.

Modificari glandulare borderline – AGC: AGC-NOS si AGC-FN
Acest rezultat inseamna ca exista modificari ale celulelor glandulare din endocervix care nu pot fi descrise ca fiind normale. Conduita ulterioara presupune colposcopie. 40% dintre femeile cu modificari glandulare borderline au leziuni CIN II-III, CGIN sau chiar cancer cervical.

Displazie sau diskeratoza usoara – LSIL sau LGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN I. Pot fi descrise si koilocite (koilocitoza de cauza HPV). Conduita presupune efectuarea unei colposcopii (in unele regiuni colposcopia se recomanda doar dupa 2 astfel de rezultate consecutive la 6 luni). Aproximativ 1 din 3 femei vor avea leziuni care necesita tratament activ.

Displazie sau diskeratoza moderata – HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN II. Se recomanda colposcopie.

Displazie sau diskeratoza severa- HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN III. Se recomanda colposcopie.

Displazie sau diskeratoza severa cu posibila invazie – HSIL sau HGSIL
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat modificari celulare sugestive pentru CIN III cu posibila invazie. Se recomanda colposcopie de urgenta.

Anomalii / atipii glandulare – AGC
Acest rezultat inseamna ca s-au evidentiat anomalii ale celulelor glandulare din endocol. Se recomanda colposcopie. Evolutia neoplaziilor intraepiteliale cervicale glandulare (CGIN) este mai putin cunoscuta decat cea scuamoasa.

Celule endometriale prezente
La femeile sub 40 de ani prezenta celulelor endometriale la testul Papanicolau nu are nici o semnificatie si nu trebuie tratament. La femeile peste 40 de ani semnificatia difera in functie de faza ciclului menstrual, de tratamentele hormonale si de istoricul medical al pacientei. Prezenta celulelor endometriale dupa ziua 14 a ciclului menstrual poate sugera patologie endometriala.

Orice tratament excizional trebuie recomandat doar dupa colposcopie.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru efectuarea testului Papanicolau?

Pentru ca interpretarea testului sa fie cat mai adecvata, se recomanda urmatoarele:

  • Programeaza-te la distanta de menstruatie, de preferat intre zilele 10-14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei)
  • Nu utiliza spalaturi vaginale, ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale cu 48 de ore inainte de recoltare
  • Evita contactul sexual 48 de ore inainte de recoltare

Dr. Saceanu Sidonia - medic specialist Obstetrica-Ginecologie