Îl duc pe cel mic la școală, dar care sunt regulile care îl pot ține departe de SARS CoV 2?

Îl duc pe cel mic la școală, dar care sunt regulile care îl pot ține departe de SARS CoV 2?

Odată cu începerea noului an școlar, fricile și temerile părinților s-au acutizat, iar întrebările au început să își facă loc: Oare va respecta distanțarea socială? Oare dacă el respectă, vor respecta și ceilalți copii? Cum să îl învăț  să aibă foarte mare grijă, fără a-l face să îi fie frică? Acestea sunt doar câteva întrebări, pentru care avem răspuns. Și pe lângă aceste răspunsuri, am inventariat și principalele probleme pe care le poate întâmpina cel mic odată cu mersul la școală.

Începerea noului an școlar este probabil una dintre cele mai mari provocări pentru părinți, mai ales în contextul pandemiei COVID19 și a noilor reguli din școală, pe care trebuie să le respecte elevii. Am alcătuit o listă de sugestii utile pentru părinți și elevi, care să îi ajute să păstreze SARS CoV 2 departe. Sunt câteva reguli simple, care pot fi explicate ușor copiilor, limitând în acest fel orice posibil risc sau pericol atunci când sunt la școală.

Nu împrumuta obiecte sau lucruri

Știm că cei mici sunt tentați să împrumute lucruri, în ideea de a-i ajuta pe ceilalți colegi. Însă în contextul pandemiei COVID19, acest obicei ar trebui să fie eliminat. Părinții pot explica celor mici exact realitatea: există un virus care poate sta și pe obiecte, de aceea este bine să nu pună mai mulți copii mâna pe același obiect. Asta nu înseamnă că ceilalți sunt bolnavi, ci că noi suntem mai atenți cu lucrurile noastre.

Evită să mănânci la școală

Sugestia noastră, pentru această perioadă, este ca cei mici să mănânce acasă, în mediu controlat, pe cât de mult posibil. Copiii, mai ales dacă vorbim de școlarii de vârstă mică, nu sunt foarte grijulii cu mâncarea. Există riscul să așeze alimentele pe locuri contaminate sau chiar să împartă mâncarea cu alți copii. Cel mai bine este să mănânce acasă, pentru a evita orice risc.

Sticlele de apă trebuie să fie etichetate

Pentru a preveni orice problemă, sticlele de apă trebuie să fie etichetate de acasă. Altfel, copiii pot confunda sticlele și pot bea din sticla altui coleg, o situație riscantă de infectare cu SARS CoV 2, de altfel.

Mască pentru copii, nu pentru adulți

Pentru ca masca să îl protejeze, aceasta trebuie să fie adaptată feței copilului, adică să fie mască pentru copii. O mască de adult nu îl ajută pe cel mic absolut deloc, pentru că aceasta nu poate filtra niciun virus sau bacterie.

Sunt foarte multe modele de măști pentru copii, colorate și diversificate, din care copilul poate alege, astfel încât să se obișnuiască mai ușor cu ideea de a purta mască. Dincolo de aspectul estetic, rolul principal al acesteia rămâne acela de a-i oferi protecție.

Și mai important decât atât, mâinile ar trebui dezinfectate înainte și după ce își pun masca pe față, deoarece există tentația să o aranjeze cu mâinile.

 Testează dezinfectantul înainte

Chiar dacă unitățile de învățământ au dispensere cu dezinfectant, este recomandat ca cel mic să aibă și el în ghiozdan un dezinfectant, pe care îl poate folosi ori de câte ori este nevoie. Dezinfectantul nu trebuie să fie lipicios, pentru că eficiența lui scade. Pelicula care rămâne pe palme/mână poate atrage bacteriile și virușii mult mai repede. Testați dezinfectantul înainte și asigurați-vă că nu este lipicios.

Fără îmbrățișări

Chiar dacă pentru cei mici interacțiunea socială este foarte importantă, părintele trebuie să le explice de acasă copiilor că orice atingere și orice contact între ei și ceilalți colegi le poate face rău în această perioadă. De aceea, este recomandat să evite orice formă de apropiere și să păstreze distanțarea socială.

Rucsacul și hainele de școală, lăsate la ușă

Ori de câte ori cel mic vine de la școală, copilul trebuie să își lase rucsacul și îmbrăcămintea de școală la ușă, pentru a putea fi aerisite și/sau dezinfectate. Rucsacul poate fi dezinfectat cu soluții care au în componență peste 80% alcool, inclusiv spirt. Hainele pot fi aerisite pentru 24-48 de ore afară sau în balcon. Pentru talpa încălțărilor, poate fi pus un covoraș îmbibat în clor la intrarea în casă, care are rol dezinfectant.

Fetele să aibă părul prins

Pentru că există tentația ca fetele să își atingă părul foarte mult, răspândind posibilii viruși așa, sugestia este ca părul să fie prins de fiecare dată, pentru a limita acest tip de gesturi. 

O lampă cu ozon și UV poate fi o soluție pentru dezinfectarea aerului din încăpere, precum și a suprafețelor. Ozonul oxidează toate bacteriile și virușii din încăpere, fiind recunoscut pentru proprietățile sale bactericide.

 Acestea sunt câteva reguli pe care dacă cel mic le respectă, se menține sănătos. Sunt singurele aspecte pe care un părinte le poate controla atunci când cel mic este la școală. Buna educație și prevenția rămân cele mai bune soluții pentru a preveni infectarea cu SARS CoV2.

Important este ca părintele să îi explice copilului noile reguli, fără a-i induce frică. Formulările pe care le găsește ar trebui să fie construite pozitiv, cu accent pe empatie și susținere. În acest fel, copilul va înțelege mult mai ușor că este pentru binele lui să respecte aceste reguli, chiar dacă ceilalți copii procedează altfel.