Hipertemia, foarte ușor de confundat cu simptomele SARS CoV 2

Hipertemia, foarte ușor de confundat cu simptomele SARS CoV 2

Temperaturi de peste 35 de grade, soare arzător și nicio urmă de vânt. Acesta este contextul perfect de instalare  al hipertermiei, care este similară febrei, ca manifestare. Așa că atunci când simți că temperatura corpului tău este mai mare decât în mod normal, nu te panica, cel mai probabil nu este febră.

Cu siguranță ai avut momente, mai ales în zilele de vară, în care ți s-a părut că manifești simptome de febră, din senin. Probabil primul gând care ți-a trecut prin minte a fost că ești infectat cu SARS CoV-2 și ai verificat și celelalte simptome specifice COVID19. De cele mai multe ori însă, senzația de febră este dată de hipertermie, o manifestare medicală ce apare frecvent atunci când corpul este expus la temperaturi ridicate.

Ce este și când apare hipertermia?

Hipertermia apare în momentul în care organismul nu mai poate să mențină o temperatură constantă de 36,5 grade, ca urmare a expunerii la temperaturile foarte înalte. Aceasta mai poate apărea și în momentul în care o parte a corpului este vătămată (arsuri), precum și prin efort fizic, atunci când crește consumul de calorii și se produce o accelerare a metabolismului. În unele cazuri, hipertermia este produsă și de febră sau de infecția cu diferite tipuri de bacterii și viruși.

Cum se manifestă hipertermia?

Hipertermia poate fi recunoscută ușor. Primul pas în instalarea acesteia este stresul termic resimțit de organism, mai ales în zilele caniculare. Acest stres termic poate declanșa reacții similare cu simptomele SARS CoV 2. Procesul prin care se întâmplă acest lucru este foarte simplu: cu cât expunem mai mult corpul la temperaturi ridicate, cu atât mai mult cresc șansele de producere a vasodilatației, fenomen care apare pentru eliminarea căldurii și menținerea în limite normale a temperaturii interne.

Chiar dacă la început starea de disconfort nu este mare, aceasta se poate agrava treptat, dacă nu se intervine. Dacă persoana devine palidă și are pulsul slab, dar rapid, dar pielea este rece și umedă, înseamnă că hipotensiunea și tahicardia s-au declanșat. În acest moment, ventriculul  stâng nu mai funcționează corespunzător, iar organele vitale nu mai sunt suficient irigate. Temperatura internă crește, ajungând până la 41- 42 de grade, pacientul devenind confuz și letargic. Dacă temperature ajunge la 43 de grade, se produce decesul.

Cine sunt pacienții predispuși către hipertermie?

Ca și în cazul SARS CoV2, pacienții predispuși către hipertermie sunt :

  • vârstnicii peste 65 de ani;
  • persoanele care suferă de obezitate;
  • persoanele cu patologie cardiovasculară.

De asemenea, către hipetermie sunt predispuse și persoanele care suferă de deshidratare și copiii sub 4 ani, foarte sensibili din acest punct de vedere. Diferite tipuri de tratamente pot accelera sensibilitatea corpului și te pot duce cu un pas mai aproape de hipertermie.

Cum putem ține hipertermia departe de noi?

Sunt o serie de sfaturi simple pe care le putem respecta dacă nu vrem să experimentăm simptomele neplăcute ale hipertermiei:

  • Îmbrăcăminte lejeră și subțire pe timpul verii și evitarea expunerii prelungite la soare, cu atât mai mult cu cât umezeala este ridicată. Dacă expunerea exte prelungită, poate apărea rapid la senzația de ”fierbere” a organelor .
  • Eforturile fizice intense la temperaturi ridicate nu sunt recomandate, din același motiv.
  • Alcoolul și cafeaua trebuie consumate în cantități moderate. Efectul diuretic al acestora duce foarte rapid la deshidratare.
  • Consumul de lichide trebuie să fie ridicat, în acest fel ajutând la menținerea volumului circulator. Apa pierdută prin transpirație poate fi înlocuită în acest fel, iar hidratarea corpului menținută în limite normale.

Primii trei pași pe care trebuie să îi faci pentru a ajuta o persoană care are hipertermie:

  • Duceți persoana la umbră și răcoare, pe cât de mult posibil
  • Ajutați-o să se întindă și aplicați comprese reci la nivelul feței.
  • Puteți să îi dați să bea apă și apelați un doctor cât mai repede.

______
CRAIOVA 📞 0351421122    TÂRGU JIU 📞 0353-414.433    SLATINA 📞 0349-883.880