Ce este EEG și când este recomandat?

Ce este EEG și când este recomandat?

EEG sau electroencefalografie este un test de diagnosticare , folosit pentru a înregistra activitatea electrică a creierului,  pentru a oferi informații esențiale despre prezența și localizarea leziunilor cerebrale.

Această testare este recomandată în diagnosticarea epilepsiei, demenței, cefaleelor și pierderilor de conștiență(leșin). Electroencefalograma este efectuată cu aparatul electroencefalograf de către medicul neurolog, care are competențe în neurofiziologie. Examinarea poate dura până la 45 de minute, iar înregistrarea propriu-zisă între 20-30 minute. Procedura este nedureroasă și non-invazivă.

În ce constă testul EEG?

Sunt așezați aproximativ 23 electrozi pe cap, prin utilizarea unei paste lipicioase, care să îi fixeze mai bine. Pe toată durata înregistrării, pacientul va fi așezat pe un scaun sau în poziția culcat, pentru o stare ridicată de confort.

În diferite momente, fiziologul va cere pacientului să deschidă și să închidă ochii.  Odată ce electrozii sunt în funcțiune, pacientul este rugat să se relaxeze, privind o lumină intermitentă cu ochii închiși și deschiși. Asistenta medicală  poate solicita pacientului să respire rapid și profund timp de 3 minute.

 

Electroencefalografia nu are efecte secundare, nu are raze X sau ace. Mai mult decât atât, nu poate citi gândurile, cum cred eronat o mare parte din pacienți.

Cum te pregătești pentru EEG?

  • Spălați-vă părul în seara de dinaintea programării și nu folosiți produse pentru păr (gel,spray pentru păr, etc.).
  • Mâncați cu 2-3 ore înainte de test
  • Evitați consumul de cafea
  • Luați medicamente dupa programul normal, dacă medicul nu va recomandă altfel.

EEG-urile pot fi realizate pentru a ajuta la monitorizarea tratamentului sau necesitatea schimbării acestuia.

Rezultatele EEG vor fi discutate cu medical specialist într-o consultație ulterioară. În cadrul Centrului Medical Phoenix Craiova, puteți găsi acest tip de serviciu, inclusiv video EEG. Programările pot fi anulate/amânate cu cel puțin 48 ore înainte.