De ce este periculos varicocelul?

De ce este periculos varicocelul?

Varicocelul este o boală care afectează bărbații și poate duce la infertilitate. În majoritatea cazurilor, este asimptomatic, tocmai de aceea este și depistat în fazele avansate ale bolii. Primul semn că poți avea varicocel este o modificare de volum a testiculului afectat. Află totul despre această boală al cărei factor determinant  nu este cunoscut în prezent!

Varicocelul este o boală care afectează testiculele și apare în urma dilatării venelor care drenează sângele către circulația sistemică. Ca urmare a acestei dilatări, crește și diametrul venelor de la nivelul scrotului, iar sângele se acumulează în vene, în loc să circule, cum face în mod normal.  

Această afecțiune apare cu preponderență la pacienții cu vârste între 12 și 30 de ani, iar factorii anatomici joacă un rol important. De exemplu, pacienții care au dimensiunea mai mare a venei spermatice stângi pot avea un risc mai ridicat în a dezvolta varicocel. De asemenea, această boală poate să apară încă din copilărie, iar simptomele pot să se dezvolte abia în viața de adult a pacientului.

Statul prea mult în picioare, factor de risc

Dacă ai un job care presupune să stai prea mult în picioare, posibil să ai o predispoziție către a dezvolta varicocel. Același lucru se întâmplă și în cazul eforturilor fizice intense, care solicită foarte mult vasele de sânge și implicit venele, alături de o creștere a presiunii abdominale. Se mai poate întâmpla ca varicocelul să se dezvolte inclusiv la persoanele care au afecțiuni ce pot duce la alterarea vaselor de sânge, cum ar fi bolile vasculare, de exemplu.

Semnele că ai putea avea varicocel!

Varicocelul este o boală asimptomatică de cele mai multe ori, tocmai de aceea este diagnosticat accidental, la un consult urologic de rutină. Însă există câteva semne care îți pot indica faptul că ai această afecțiune!

Cei mai mulți dintre pacienți spun că resimt o senzație de disconfort la nivelul scrotului. Această senzație este tradusă, de cele mai multe ori, prin presiune sau durere care se accentuează în momentul în care pacientul stă în picioare. Durerea poate iradia dinspre testicul spre zona inghinală.   Atunci când pacientul se așează sau stă culcat, există șanse mari ca durerea să se reducă sau să dispară complet.

În unele cazuri, varicocelul este proeminent și poate fi simțit la palpare, iar pacientul poate observa că testiculul afectat este mult mai mare decât celălalt.

Varicocel sau hernie inghinală?

Simptomele varicocelului, atunci când apar, sunt similare herniei inghinale, tocmai de aceea este nevoie de un consult de specialitate, în urma căruia să fie realizat un diagnostic diferențial între aceste două afecțiuni. În unele cazuri, poate fi necesar implicit un consult de chirurgie generală.

Cum este diagnosticat varicocelul?

Un consult de urologie este primul pas pe care îl ai de făcut, dacă suspectezi că există posibilitatea să ai varicocel. După anamneză și examinarea clinică, medicul urolog mai poate recomanda și investigații suplimentare, printre care se numără ecografia scrotală și spermograma.

Efectuarea ecografiei poate să confirme dilatarea venelor testiculare, pe tot traseul, iar spermograma oferă detalii despre gradul de afectare al spermatozoizilor.

Varicocelul poate fi una din cauzele care duc la apariția infertilității la bărbați, și încă una destul de importantă.  Dacă nu este tratat, varicocelul poate duce spre edem scrotal, hidrocel și chiar atrofie testiculară.

Varicocelul poate fi prevenit, iar acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să le facă orice pacient, în ideea de a elimina riscurile!

  • Evitarea activităților care duc la creșterea temperaturii la nivelul zonei scrotale, cum ar fi statul pe scaun sau ținerea laptop-ului în brațe/poală
  • Evitarea purtării lenjeriei intime strâmte
  • Evitarea dușurilor sau bailor fierbinți
  • Consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 3, care au efecte benefice asupra sănătății generale, precum și fertilității

Pentru a te programa la o consultație UROLOGIE, este suficient să apelezi aceste numere de telefon, în funcție de orașul în care te afli.

📞 0351.421.122// CRAIOVA

📞 0353.414.433// TÂRGU JIU 

📞 0349.883.880// SLATINA

📞 0757.133.144 //  CALAFAT