Cum te ajută Vitamina D în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2?

Cum te ajută Vitamina D în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2?

De câteva luni, specialiștii au început să vorbească despre rolul vitaminei D în prevenirea și tratarea infecțiilor cu SARS-CoV-2. Cât de utilă este administrarea acestei vitamine și cum poate afecta organismul deficiența de vitamina D? Poate vindeca sau nu vitamina D o infecție respiratorie?


Rolul pe care îl are vitamina D în organism este unul vital. Din nefericire, acesta a ajuns să fie luat în considerare abia acum, în contextul pandemiei COVID-19, când o parte dintre analize au arătat un nivel foarte scăzut al vitaminei D la pacienții care au dezvoltat forme mai grave ale bolii. Cu toate că nu există niciun studiu care să ateste o legătură direct între administrarea vitaminei D și reducerea riscului de a dezvolta boala, această gamă de vitamine oprește infecțiile respiratorii, în cele mai multe dintre cazuri.

Ce este vitamina D?

Vitamina D2(regăsită în plante) și vitamina D3 (produsă de propriul nostru organism ca urmare a expunerii la soare ) ajută la menținerea unui nivel normal de calciu și fosfor în sânge. Acest lucru permite absorbția calciului din alimentație, menține un sistem muscular sănătos, precum și un sistem imunitar foarte puternic.

Există studii care atestă faptul că administrarea zilnică de vitamina D poate elimina riscul apariției unor boli precum diabet, hipertensiune, Alzheimer sau chiar anumite forme de cancer.

Alaturi de vitamina C, complexul de vitamine B și K, vitamina D este una dintre cele mai importante resurse ale organismului uman, ajutându-l să funcționeze la parametri normali.

Infecțiile respiratorii, corelate cu deficiența de vitamina D

Deoarece vitamina D este direct legată de sistemul imunitar, lipsa acesteia din organism poate duce la un risc crescut a bolilor autoimune.  Pacienții cu deficit de vitamina D pot dezvolta astm, boli cardiovasculare, infectii respiratorii, diferite forme de cancer, avand un risc mai crescut de a contracta HIV.

Deficitul de vitamina D poate fi diagnosticat numai prin efectuarea unui test de sânge. Din nefericire, în marea majoritatea a cazurilor, deficitul nu este anunțat prin simptome clare, de aceea este foarte greu pentru un pacient să afle care este nivelul de vitamina D pe care il are in organism fără a efectua acest test.

Vitamina D și COVID-19

Există studii care atestă faptul că în momentul în care organismul este afectat de o infecție sau de un agent pathogen, vitamina D este cea care stimulează răspunsul nespecific, adică înnăscut al anticorpilor. În același timp, vitamina D limitează răspândirea infecției.

Unul din aceste studii a fost publicat în The Medical Journal, în 2017 și constituie un punct cheie în susținerea ipotezei că vitamina D ar putea ajuta la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus sau de ameliorare a simptomelor.

În cazul răspunsului imunitar dobândit, un nivel optim de vitamina D în organism ar putea ajuta la prevenirea reacțiilor puternice, precum furtuna de citokine, asociate cu cazurile grave de COVID-19.

În egală măsură, nu există suficient de multe date care să ateste faptul că administrarea de vitamina D elimină complet riscul infectării cu SARS-CoV-2.

Toate informațiile existente sunt analize sau studii de caz efectuate pe anumite eșantioane de persoane, în cazul cărora există foarte multe variabile legate de vârstă, istoric medical, stil de viață și implicit culoare a pielii.

 Existența variabilelor împiedică momentan specialiștii să emită o părere clară, susținută științific, legată de rolul vitaminei D în prevenirea infectării cu noul coronavirus.

Care este doza zilnică recomandată de vitamina D?

Administrarea vitaminei D se face în funcție de vârsta pacientului, iar doza zilnică nu trebuie să depășească 1.000 UI/zi, decât în cazurile în care medicul de specialitate recomandă acest lucru.

Potrivit recomandarilor internationale:

  • Copiii cu vârsta de la 0 la 12 luni trebuie să ia 1.000 UI de vitamina D pe zi;
  • Pacienții cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani ar trebui să ia 600 UI de vitamina D pe zi;
  • Pacienții cu vârsta de peste 71 de ani ar trebui să ia 800 UI de vitamina D pe zi.

Important este ca aceste cure cu vitamina D să nu fie de durată. Pentru mai multă siguranță, întreabă medicul de familie înainte de a recurge la o astfel de cură. Acesta îți poate recomanda o cantitate ideală de vitamina D pentru corpul tău.

În același timp, recomandarea de specialitate te poate ajuta să eviți o posibilă intoxicație cu vitamina D, care se manifestă prin simptome precum stări de greață și de vomă.

Cel mai bine, consumă alimente care conțin vitamina D sau profită de zilele cu soare, pentru a ajuta absorbția acestei vitamine în organism!

Alimentele care conțin vitamina D sunt: cod, somon, sardine, ficat, portocale, lapte și iaurt, gălbenuș de ou, carne de vită și ficat.