Cum poți obține starea de relaxare în câțiva pași simpli !

Cum poți obține starea de relaxare în câțiva pași simpli !

Stresul poate fi responsabil de apariția multiplelor afecțiuni medicale, de aceea este indicat ca nivelul acestuia să fie ținut sub control și să fie eliminate pe cât de mult posibil principalele surse care pot crea disconfort. Până la consultul de specialitate, acest lucru poate fi făcut acasă, prin schimbarea modului de viață și a activităților care pot genera stări cu încărcătură negativă. Chiar dacă nu este simplu, efectele benefice nu vor întârzia să apară.

Relaxarea poate fi obținută respectând câțiva pași simpli. Este adevărat că pentru a vedea efecte sau schimbări, este nevoie de efort și determinare din partea persoanei care dorește să reducă nivelul stresului în propria viață. Unele sfaturi pot fi aplicate mai ușor, altele mai greu, important este ca fiecare din noi să încerce să facă acest lucru, cu atât mai mult în această perioadă.

Schimbarea tiparelor

Stresul este o reacție a organismului care provine din frica de a pierde controlul. Aceasta poate afecta toate aspectele vieții, indiferent dacă vorbim de cele personale sau profesionale. Se întâmplă frecvent ca această frică să devină stăpână pe viața noastră, dar pentru a contraca efectele ei este nevoie de un singur lucru: schimbarea tiparelor.  Dacă până acum ați privit o situație cu frică, de acum înainte schimbați perspectiva și abordați lucrurile optimist. Orice acțiune întreprindeți, este necesar ca aceasta să fie total diferită de ceea ce făceați înainte. În acest fel, veți reuși să vă eliberați de stres și să aduceți puțină relaxare în viața dumneavoastră.

Respirație conștientă

Stresul declanșează la nivelul corpului reacția de tipul fugă-luptă, eliberând hormoni specifici, precum adrenalina și cortizolul. Pe termen scurt, aceștia ajută organismul, întărind chiar sistemul imunitar. Pe termen lung, sângele pompat către picioare mai mult- pentru a determina corpul fie să rămână, fie să fugă, poate deregla funcționarea optimă a celorlalte sisteme, cum ar fi cel digestiv. De aceea, este foarte important să ”păcălim” creierul și să scăpăm de starea de stres care ne apasă corpul.

Există câteva exerciții simple pe care le puteți pune în aplicare:

  1. Stați întins în pat și încordați, succesiv, piciorul stâng, piciorul drept, mâna stângă, mâna dreaptă, abdomenul. Încordarea trebuie să fie pentru 4-5 secunde , iar în momentul încordării, trebuie să vă țineți respirația.  Veți simula o situație de tip luptă sau fugi,  informație care va fi transmisă către creier. După finalizarea episoadelor de încordare, creierul va percepe faptul că pericolul a trecut, iar corpul se poate relaxa acum. Odată cu relaxarea, dispare și încordarea produsă de stres.
  2. O altă metodă este respirația conștientă: 4 secunde inspirați, 4 secunde mențineți respirația, 4 secunde expirați, 4 secunde mențineți respirația. Acest lucru va regla respirația și va induce starea de relaxare în organism.

Faceți lucruri care vă plac

Redirecționați atenția către lucrurile sau activitățile care vă plac: poate redescoperiți grădinăritul, croitoria …sau orice altă pasiune abandonată din cauza obligațiilor profesionale sau familiale. Această redirecționare poate reduce nivelul de stress pe care îl resimte organismul. Este adevărat, nu veți elimina cauza, dar veți atenua efectele.

Plimbare și vitamina D

Plimbările sunt recomandate pentru a reduce nivelul de stress din organism, alături de infuzia de Vitamina D, de care corpul are nevoie pentru a se menține sănătos. Orice plimbare în aer liber și în zone cu verdeață pot aduce aceste beneficii. Simplu și ușor de implementat.

Indiferent de modul în care resimțiți stresul, automedicamentația nu este indicată. Pentru acest lucru, vă recomandăm o vizită la un specialist în psihiatrie, care poate pune un diagnostic clar și vă poate ajuta să vă restabiliți echilibrul emoțional și fizic.