Ce sunt infiltrațiile intraarticulare?

Ce sunt infiltrațiile intraarticulare?

Infiltrațiile intraarticulare sunt cea mai eficientă soluție pentru a reda mobilitatea articulațiilor și pentru a elimina durerea. Acestea sunt recomandate deseori pacienților care au afecțiuni ortopedice, fie cauzate de un traumatism, fie apărute ca urmare a înaintării în vârstă. În ce consta procedura medicală și cui îi sunt recomandate infiltrațiile intraarticulare ? Aflați de la specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.

Infiltrațiile intraarticulare sunt soluția optimă pentru regenerarea articulațiilor și pentru a reda mobilitatea acestora. În cele mai multe din cazuri, infiltrațiile intraarticulare sunt parte componentă a unui tratament mult mai complex, rareori sunt recomandate doar ca tratament de sine stătător.

Ca procedură medicală, infiltrațiile intraarticulare sunt realizate de un medic de specialitate, ce are această supra-specializare. Sunt mai multe substanțe care se pot injecta la nivelul articulațiilor, fiecare dintre acestea având un set de beneficii pentru pacient. Cele mai cunoscute sunt infiltrațiile cu diprophos, infiltrațiile cu cortizon și infiltrațiile cu acid hialuronic.

Când sunt recomandate infiltrațiile intraarticulare?

Infiltrațiile intraarticulare sunt recomandate în cazul unor afecțiuni ortopedice sau reumatice, ce apar fie în urma unui traumatism, fie sunt de natură degenerativă. De regulă, acestea sunt recomandate în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului, pentru recuperare rapidă sau în cazul unor afecțiuni, printre care se numără:

 • artroza
 • fasceita plantară
 • bursita
 • tendinopatia
 • capsulite
 • leziuni ligamentare

De asemenea, infiltrațiile pot fi recomandate și pentru întreținerea articulațiilor, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Uneori, recomandarea medicală este pentru a reduce durerea ce apare la nivelul articulațiilor, fie că vorbim de articulațiile mari (precum genunchiul sau șold), fie de cele mai mici.

Potrivit studiilor, eficiența infiltrațiilor intraarticulare este mult mai ridicată decât administrarea intramusculară sau intravenoasă. Doza și substanța folosită sunt absolut esențiale în efectuarea infiltrațiilor intraarticulare.

Infiltrațiile intraarticulare sunt recomandate în cazul afecțiunilor care țin de specialități medicale precum: ortopedie, ortopedie pediatrică, neurologie , chirurgie vasculară, reumatologie.

Cum se efectueaza infiltratiile?

Infiltrațiile intraarticulare reprezintă o procedură medicală, ce poate fi efectuată doar de un medic. Acestea se realizează cu ajutorul unei seringi cu ac fin, în care se regăsește o anumită substanță, cu diferite beneficii. Substanța utilizată este aleasă de medicul de specialitate, în funcție de patologia existentă.

În general, această procedură nu este una dureroasă, însă dacă pacientul are o sensibilitate mai mare, poate resimți mai multă durere decât în mod normal.

Pot exista infiltrații intraarticulare cu:

 • Diprophos
 • Cortizon
 • Acid hialuronic
 • PRP
 • Xilină

La Centrul Medical Phoenix Medicover poți beneficia de toate aceste servicii. Pentru programări, ne poți contacta la numărul de telefon 0351.421.122, valabil pentru pacienții din Craiova.

Infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic

Acest tip de infiltrații sunt utilizate pentru ameliorarea durerii de la nivelul genunchiului, umărului, gleznei sau șoldului, de cele mai multe ori, prin scăderea inflamației. De asemenea, scopul lor este de a lubrifia și proteja articulațiile de la deteriorarea mecanică. Efectele acestora se mențin până la 12 luni.

Acest tip de infiltrații sunt recomandate în principal în urma intervențiilor chirurgicale la nivelul genunchiului și în artroză, având implicit efect asupra întârzierii degenerării articulare.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, prețul infiltrațiilor cu acid hialuronic este de 730 lei.

Infiltrațiile intraarticulare cu cortizon

Rolul acestor infiltrațiii este de a reduce inflamația și durerea, fiind recomandate în cazul bursitelor, artrozei, epicondilitelor, leziunilor ligamentare și tendinopatiilor. Efectele acestor infiltrații se mențin pentru o perioadă de până la 3 luni.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, prețul infiltrațiilor cu cortizon  este de 685 lei.

Infiltrațiile intraarticulare cu PRP

În cadrul acestei proceduri, se recoltează sânge venos de la pacient, până la 180 ml, sânge care este centrifugat ulterior pentru a separa trombocitele de restul celulelor. Ulterior, substanța este injectată în articulația afectată. Infiltrațiile cu PRP sunt considerate a fi cele mai eficiente la acest moment și sunt recomandate în cazul: rupturilor de tendon, leziunilor degenerative, artrozei și în recuperarea post operatorie a pacientului.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, poți beneficia de infiltrații PRP pentru genunchi și cot. Pentru programări, ne poți contacta la numărul de telefon 0351.421.122.

La ce să te aștepți după efectuarea infiltrațiilor intraarticulare?

După efectuarea infiltrațiilor intraarticulare, este recomandat ca pacientul să nu depună effort fizic pentru 24 de ore. Este posibil să apară un disconfort local sau inflamație în zona injectării. Aceste efecte dispar la maxim 72 de ore după efectuarea infiltrațiilor intraarticulare.