Ce rol are ecografia de șold și de ce este atât de importantă?

Ce rol are ecografia de șold și de ce este atât de importantă?

Ecografia de șold este o investigație esențială, care ajută la depistarea timpurie a displaziilor de șold. De altfel, această investigație este și singura modalitate prin care poți afla dacă cel mic are sau nu displazie de șold sau dacă există vreun risc în acest sens. La Centrul Medical Phoenix Medicover Craiova, sediul Gerota, poți efectua această investigație.

Ecografia de șold este o investigație total sigură pentru nou născut, fiind esențială în depistarea displaziilor de șold.

Iradiază ecografia de șold?

Ecografia de șold este un examen cu ultrasunete. Aceasta nu iradiază absolut deloc, fiind total sigură pentru nou-născut. De asemenea, nu este o investigație dureroasă. Deoarece această investigație este non-invazivă, poate fi efectuată ori de câte ori este recomandată, chiar dacă intervalele de timp dintre investigații sunt relativ mici.

Când este recomandat să se efectueze ecografia de șold?

Este recomandat ca această investigație să fie efectuată în intervalul de 4-6 săptămâni de la naștere, înainte ca femurul să se osifice. Este ideal ca o eventuală malformație existentă să fie depistată cât mai repede, pentru a putea fi și vindecată eficient. Dacă displazia este depistată mai târziu, poate afecta sever sănătatea copilului.

Dacă nu am efectuat ecografia de șold, mai pot efectua o altă investigație ulterior?

Dacă din diferite motive, nu ați efectuat ecografia de șold în intervalul recomandat, mai există o posibilitate de a depista această malformație. Acesta se numește radiografie de bazin, însă marele dezavantaj este că investigația implică expunerea nou-născutului la raze X, adică doză minimă de iradiere.

Toți nou născuții trebuie să efectueze această investigație?

Ecografia de șold este recomandată tuturor nou născuților, însă mai ales celor care au un grad mai ridicat de risc în ceea ce privește displazia de șold, precum cei cu antecedente familiale de displazie, torticollis congenital sau picior talus valgus. De asemenea, dacă vârsta mamei la naștere e peste 35 de ani, este recomandat să efectueze nou născutului această investigație.

Este necesară o pregătire specială a nou născutului înaintea realizării ecografiei de șold?

Această investigație nu presupune o pregătire specială, însă există câteva recomandări pe care ți le va explica medicul de specialitate. Pentru ca bebelușul să stea liniștit în timpul efectuării ecografiei de șold, este recomandat să mănânce cu puțin timp înainte.

Ce se întâmplă în timpul efectuării ecografiei de șold?

Bebelușul va fi așezat pe o masă, culcat, pe o parte și va fi dezbrăcat în partea de jos. Medicul va aplica un gel pe piele și va trece un transductor pe toată porțiunea, cu mișcări circulare, ușoare, care să nu producă disconfort. Ultrasunetele vor penetra zona examinată și vor oferi o imagine cât mai exactă a acesteia, imagine ce va fi redată pe un monitor.

Valorile utile în diagnosticare sunt:

  • Unghiul alpha de acoperire, mai mare de 60 de grade.
  • Unghiul Beta, sub 55 de grade.
  • Indice de acoperire osoasă, mai mare de 50%.

Interpretarea rezultatelor se face de către un medic ortoped pediatru, care va pune și diagnosticul.

Cât durează efectuarea unei ecografii de șold?

Timpul mediu pentru efectuarea acestei investigații este de 20 de minute. Intervalul de timp dedicat investigației poate să difere de la un caz la altul.

Ce este displazia de șold?

Displazia de șold este o dezvoltare anormală a articulației. Mai exact, femurul nu este poziționat corect și iese din articulația sa cu bazinul.

De ce apare displazia de șold?

Displazia de șold este o afecțiune ale cărei cauze nu sunt încă pe deplin cunoscute. Există o serie de factori ce pot crește riscul pentru displazie de șold, printre aceștia numărându-se:

  • Înfășatul, care poate crește riscul de lucsație de șold, prin ținerea picioarelor întinse și legate
  • Sexul - Fetele au o predispoziție mai mare de a face luxație de șold decât băieții.
  • Moștenirea genetică
  • Deformații precum picior talus valgus sau torticolis
  • O vârstă a mamei la naștere de peste 35 de ani
  • Poziția fătului în uter - Dacă fătul are o poziție vicioasă în burta mamei sau cantitatea de lichid amniotic este mai mică decât în mod normal, riscul crește.

Are simptome displazia de șold?

Displazia de șold are simptome ce pot fi cu greu recunoscute de părinți. Poziția mai ridicată a unui picior atunci când bebelușul stă culcat este unul din acestea, alături de un anumit sunet pe care îl scoate șoldul atunci când copilul merge. Simptomele devin evidente pe măsură ce copilul crește, iar mersul este anormal, fiind realizat cu dificultate.

Potrivit studiilor, aproape 5% din nou-născuți suferă de malformații la nivelul articulației șoldului, mai exact de luxații congenitale de șold. Singura modalitate de a le depista la timp este cea a ecografiei de șold.

Dacă nu sunt depistate la timp, displaziile de șold pot afecta viața de copil sau adult a pacientului, putând fi tratate numai prin intervenții chirurgicale costisitoare.

Dacă ai nevoie să efectuezi ecografie de șold, te așteptăm la Centrul Medical Phoenix Medicover, sediul Gerota.