Care sunt cauzele durerii testiculare?

Care sunt cauzele durerii testiculare?

Durerea de testicule poate să apară la orice vârstă și la diferite intensități, în funcție de cauza declanșatoare. Cert este însă un lucru: în majoritatea cazurilor, durerea de testicule nu este normală și este nevoie de consult medical de specialitate, din cauză că poate indica o afecțiune mai gravă. Află din acest material care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi dacă resimți acest simptom și ce afecțiuni poate indica durerea de testicule. Nu este de glumit!

Durerea de testicule nu este niciodată normală și necesită investigații suplimentare. Aceasta poate să apară în urma unui traumatism direct/a unei lovituri, însă de cele mai multe ori indică o problemă de sănătate ce are nevoie să fie tratată.

Durerea testiculară acută și durerea testiculară cronică

Durerea testiculară acută este cea care apare în urma unui traumatism, a unei intervenții chirurgicale sau a unei boli acute, fiind un semnal pentru investigații suplimentare. Aceasta poate avea o intensitate mare.

Durerea testiculară cronică este cea care durează mai mult de 3 luni și împiedică pacientul să desfășoare activitățile zilnice normale, producând o mare stare de disconfort. Acest tip de durere este resimțit ca o durere surdă sau o arsură la nivelul scrotului. Și acest tip de durere necesită investigații suplimentare și o diagnosticare exactă.

Ce poate cauza durerea de testicule?

În cele mai multe din cazuri, durerea testiculară este produsă de diferite afecțiuni. Tocmai de aceea, este recomandat ca pacientul să se prezinte pentru un consult de urologie.

  • Infecții (printre care și infecțiile urinare)
  • Reacții posttraumatice
  • Reacții post-chirurgicale

Varicocelul este o cauză la fel de des întâlnită, aceasta fiind și principalul factor de risc în ceea ce privește fertilitatea la bărbați. De asemenea, chisturile și tumorile pot provoca dureri testiculare.

O altă cauză a durerilor testiculare, frecvent întâlnită la pacienți sunt problemele de prostată și de vezică urinară sau pietrele la rinichi.

Cauzele fiind atât de diversficate, este nevoie de consult de specialitate, precum și de investigații suplimentare pentru a vedea care este cauza exactă care a dus la declanșarea durerii de testicule.

Când ar trebui să consult un medic în legătură cu durerea testiculară?

Ar trebui să consultați un medic în legătură cu durerea testiculară dacă aceasta apare foarte brusc și este severă. În acest caz, este posibil să se fi produs o răsucire a testiculului, ceea ce poate fi considerată o urgență și poate necesita tratament medical imediat.

În cazul durerii cronice, ar trebui să consultați un medic atunci când durerea nu a cedat la analgezice și vă împiedică să efectuați activitățile zilnice. Prezența nodulilor în scrot poate fi un motiv la fel de bun pentru un consult urologic.  

Cum pot ameliora durerea testiculară la domiciliu?

În unele cazuri, durerea testiculară nu necesită tratament și poate dispărea de la sine. Este foarte important ca pacientul să fie atent la aceste semne:

  • Durerea este ușoară/surdă
  • Testiculul nu este sensibil la atingere și se simte normal
  • Umflăturile nu sunt prezente

În aceste situații, pacientul poate lua analgezice fără prescripție medicală DOAR pentru câteva zile. Dacă durerea testiculară nu cedează, consultul de specialitate este recomandat.

Tratamentul este necesar atunci când se găsește o cauză reversibilă pentru durere. În plus, durerea cronică fără cauză răspunde adesea bine la un tip specific de analgezic disponibil doar pe bază de prescripție medicală, care vizează nervii responsabili de căile durerii cronice.

Dacă vă îngrijorează durerea testiculară cronică sau probleme conexe, vă puteți programa pentru un consult la unul din specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.

Craiova:

 Dr. Florea Cristina CAS - Medic specialist Urologie

 Dr. Gidea Meronica - Medic primar Urologie

 Dr. Grigore Andrei - Medic specialist Urologie

 Dr. Prioteasa Mihaela - Medic specialist Urologie

Slatina:

Dr. Ungureanu Radu si Dr. Stoenescu Victor - medici Specialisti Urologie

Tg. Jiu: 

 Dr. Folcuti Catalin - Medic specialist Urologie