Afecțiuni care îți pot ridica temperatura corpului!

Afecțiuni care îți pot ridica temperatura corpului!

Creșterea temperaturii nu este un simptom doar pentru infectarea cu noul coronavirus. Aceasta este declanșată, în general, de o infecție la nivelul corpului. Care sunt afecțiunile ce vin însoțite de creșterea temperaturii sau de febră?
 

Febra este un indiciu foarte clar al faptului că există o infecție în organism, fiind și un simptom clasic al infecțiilor virale. Dar acestea nu sunt singurele care vin însoțite de febră.

 

Temperatura normală a organismului poate varia între 36,1 și 37,2 grade. Orice valoare care trece peste cea de 37,2 grade este considerată febră și reprezintă un indiciu clar al faptului că ceva nu este în regulă la nivelul corpului. Atunci când valoarea depășește 38 grade celsius, este necesar un telefon către medicul de familie. Între 38 și 39 grade, vorbim de febră moderată, între 39 și 41- febră mare, iar tot ce depășește 41 de grade celsius intră la categoria hipertermie, care poate duce la pierderea cunoștinței.

Afecțiunile care pot fi anunțate prin febră pot fi:

POLIARTRITA REUMATOIDĂ

 Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică ce afectează articulațiile și poate produce efecte negative asupra pielii, ochilor, plămânilor și vaselor de sânge. În general, poliartrita reumatoidă apare când sistemul imunitar atacă eronat țesuturile corpului, ducând la eroziune osoasă și deformarea articulației. Deoarece este o boală inflamatorie, febra face parte din simptomele specifice, alături de oboseală, rigiditatea articulațiilor și lipsa poftei de mâncare. Consultul de specialitate este singurul care poate ajuta la diagnosticarea exactă a acestei afecțiuni.

CANCER

Limfomul, leucemia, cancerul renal și cel hepatic pot avea febra ca principal simptom. În aceste cazuri, febra persistentă poate indica o metastază. Febra asociată cancerului poate să scadă și să crească, urmând niște tipare de-a lungul zilelor. De aceea, este indicat să monitorizați foarte atent evoluția acesteia, pentru că poate indica o afecțiune mult mai gravă decât credeți. Dacă febra depășește 39 grade Celsius pentru mai mult de 3-4 zile, un consult este indicat.

 

 INFECȚII URINARE

 Febra poate fi și un simptom al infecțiilor urinare, alături de frisoane și senzația de arsură sau durere la urinare. Tratamentul cu antibiotice este cel recomandat de medicul urolog, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului și de tipul de bacterii prezente în urină. Cazurile grave pot necesita administrarea intravenoasă a antibioticului. Durata tratamentului variază de la 1-3 zile, până la câteva săptămâni.

 

CONSUM DE ALIMENTE PICANTE

Chiar dacă în cazul consumului de alimente picante nu putem vorbi de febră propriu-zisă, ci doar de o creștere a temperaturii corpului, senzația pe care o resimte pacientul poate fi similară febrei: fața se poate înroși, devenind caldă sau fierbinte, la fel și mâinile, picioarele și zona de jur-împrejurului ochilor. O simplă măsurare a temperaturii poate infirma sau confirma prezența febrei la nivelul organismului, în acest caz.