Adevărat sau fals? Cele mai răspândite mituri legate de COVID19.

Adevărat sau fals? Cele mai răspândite mituri legate de COVID19.

În fiecare zi, suntem asaltați de informații, atât în mediul online, cât și în offline. Tot în fiecare zi, apar din ce în ce mai multe fake news, care ne oferă informații contradictorii și alarmante privind evoluția COVID19 și modul de răspândire al acestuia. Cel mai important, în această perioadă, este să ne păstrăm calmul și să ne informăm din surse oficiale, singurele care pot furniza informații reale legate de acest aspect. În acest material, aflați dacă ceea ce ați auzit despre COVID19 este adevărat sau fals, pe baza părerilor specialiștilor din domeniu.

Sunt multe informații contradictorii legate de COVID19, virusul care a reușit într-un interval foarte scurt de timp să producă efecte distructive la nivelul întregului glob. La fel de multe sunt și informațiile false, construite doar pentru a deveni virale și pentru a crea panică.

Care din aceste informații sunt adevărate și care sunt false?

 

Animalele de companie răspândesc COVID19

În prezent nu există nicio dovadă științifică privind transmiterea COVID19 la câini și pisici, specialiștii afirmând că trebuie făcute diferențe clare între detectarea virusului în organism și manifestarea infectării. Transmiterea de la om la om reprezintă singura metodă de răspândire a acestui virus.

 

 

Clorul sau alcoolul pulverizate pe piele pot distruge COVID19

Singurul lucru pe care îl pot face aceste două substanțe aplicate nediluate pe piele este să producă arsuri sau leziuni, mai ales dacă intră în ochi sau în gură. Aceste substanțe pot fi folosite pentru a dezinfecta suprafețe, dar nu pentru a dezinfecta mâinile. Pentru aceasta există apă, săpun și spălat energic pe mâini pentru cel puțin 20 de secunde. De asemenea, geluri dezinfectante în formule recomandate de OMS, care pot dezinfecta fără a crea riscuri.

Doar bătrânii sunt predispuși să contacteze COVID19

Informația este falsă. Este foarte adevărat că persoanele din categoria 65+ sunt predispuse către complicatii, dar nu sunt singurii. La fel de predispuse sunt și persoanele de diferite vârste care suferă de boli cardio-vasculare, respiratorii sau diabet. Orice boală pre-existentă crește riscul de complicatii, deoarece sistemul imunitar este scăzut. Acest lucru se întâmplă și în cazul copiilor care au un sistem imunitar scăzut. Adevărat, de cele mai multe ori, infectarea este asimptomatică și în forme ușoare.

 

Toate persoanele infectate cu noul coronavirus mor

Chiar dacă cifrele privind decesul persoanelor infectate cu COVID19 pot fi alarmante, acest lucru nu înseamnă că toți cei care sunt diagnosticați pozitiv mor. Potrivit Centrului Chinezesc de Control și Prevenție a răspândirii bolilor, 80,9% din cazurile diagnosticate pozitiv Covid19 au prezentat forme ușoare, cu simptome precum febră, tuse, oboseală și respirație greoaie.

 

 

Aparatele automate de uscat mâinile omoară COVID19

Nu există nicio dovadă științifică a acestui lucru. Cea mai bună metodă pentru dezinfectarea mâinilor reprezintă spălatul mâinilor cu apă și săpun pentru minim 20 de secunde.


Acestea sunt doar câteva dintre miturile privind răspândirea COVID19 care circulă în mediul online. După cum ați putut observa,  toate sunt false. Cele mai bune metode de protecție, în această perioadă sunt:

  • Izolarea la domiciliu și părăsirea acestuia doar pentru cazuri de urgență
  • Purtarea măștilor și a mănușilor de protecție
  • Păstrarea distanței sociale de 1.5-2 metri atunci când suntem în spațiul public
  • Dezinfectarea frecventă a mâinilor, ambalajelor alimentelor, hainelor