Trombofilia în sarcină: simptome și tratament

Trombofilia în sarcină: simptome și tratament

Trombofilia în sarcină este predispoziția către tromboza, care se manifestă inclusiv prin durere intensă și umflături la nivelul picioarelor sau dureri de cap. Ce este trombofilia de sarcină și cât de periculoasă poate fi? Specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover te ajută să afli informații esențiale despre această boală.  

Modificările hormonale și fizice din sarcină produc diferite efecte, multe dintre acestea afectând în mod direct circulația sângelui. 

Trombofilia este o boală care face sângele mai predispus la formarea de cheaguri de sânge. Aceasta poate fi o problemă destul de gravă în timpul sarcinii, deoarece cheagurile de sânge pot duce la complicații grave și este nevoie de atenție maximă din acest punct de vedere, precum și de o monitorizare atentă din partea medicului de specialitate. 

Trombofilia în sarcină o identificam ca fiind o moștenită genetic sau dobândită pe parcursul vieții femeii.

Care pot fi simptomele trombofiliei de sarcină?

Trombofilia nu prezintă simptome însă complicațiile sale ,evenimentele trombembolice, da. Acestea  pot include durere și umflături în picioare, durere în piept, respirație rapidă sau dificultăți de respirație, precum și dureri de cap severe sau vederea încețoșată. Aceste simptome pot indica prezența unei complicații grave, tocmai de aceea este nevoie ca pacienta să respecte toate recomandările medicului care monitorizează sarcina și să efectueze investigațiile necesare. 

Cum poate fi diagnosticată trombofilia în sarcină?

Diagnosticarea trombofiliei este un proces complex, care necesită multiple investigații suplimentare. 

Screening-ul pentru trombofilia ereditară include determinarea mutației factorului V Leiden și mutația factorului II, antitrombinei III, proteinei C și S, homocisteinei .

Medicul de specialitate mai poate recomanda și efectuarea profilului pentru diagnosticarea sindromului antifosfolipidic, alcătuit din determinarea anticoagulantului lupic, anticorpilor anticardiolipinici de tip IgG, anticorpilor anti beta2 glicoproteina 1 de tip IgA, IgM și IgG.

Tratamentul pacientelor cu trombofilia în sarcină poate include administrarea de medicamente anticoagulante pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge și pentru a reduce riscul de complicații. 

Tocmai de aceea, este și important ca sarcina să fie monitorizată cu atenție, iar pacienta să respecte întocmai toate recomandările medicului ginecolog în ceea ce privește consulturile de rutină, atât pentru sănătatea ei, cât și a fătului. 

Ce riscuri există atunci când ai trombofilie în sarcină?

Pacientele care au trombofilie în sarcină au un risc mai ridicat de avort spontan, și asta deoarece trombofilia afectează fluxul sanguin de la nivelul placentei.
De asemenea, în cazul trombofiliei, riscul de preeclampsie este și el foarte ridicat. Preeclamsia este o complicație gravă a sarcinii, în care creșterea valorilor tensiunii arteriale duce la afectarea rinichilor, ficatului și a creierului, iar uneori pot pune în pericol real viața pacientei. Alte riscuri asociate trombofiliei sunt apariția trombozelor venoase periferice, la nivelul membrelor inferioare și pelvine, ce pot facilita apariția trombembolismului pulmonar.  În prezent, trombofilia este considerată a fi o cauză principală pentru pierderile repetate de sarcină.

Te poți programa acum pentru un consult ginecologic la Centrul  Medical Phoenix Medicover.