Top 8 motive care pot duce la exces ponderal!

Top 8 motive care pot duce la exces ponderal!

Pentru o parte dintre noi, kilogramele în plus sunt o problemă. Mai ales atunci când, aproape peste noapte, ne trezim cu 5 sau 10 kilograme în plus, chiar dacă nu am făcut modificări în alimentație sau în modul de viață.  Atunci când problema apare brusc, semnele de întrebare apar odată cu ea: De ce m-am îngrășat? Care este motivul? Ce pot să fac în această privință? Există o serie de motive medicale care pot duce la îngrășarea rapidă, unele dintre ele fiind relativ necunoscute marii majorități.

Chiar dacă ni se pare că se întâmplă foarte rapid, excesul ponderal are întotdeauna cauze medicale și poate ascunde afecțiuni de care persoana suferă de ceva timp. Dar care pot fi cauzele îngrășării rapide?

 

 

  1.   Anticoncepționalele și unele dintre medicamente- În unele cazuri, administrarea  anticoncepționalelor poate duce la apariția retenției de apă. Dacă îngrășarea devine din situație temporară, una permanentă, este momentul pentru un consult de specialitate. Anumite medicamente pot avea același efect. În această categorie pot intra antidepresivele, corticosteroizii, medicamentele antipsihotice și chiar  o parte din medicamentele administrate pentru tratarea migrenelor, diabetului sau atacurilor de panică.
     
  2.   Stresul- Este un factor declanșator al îngrășării. Atunci când trecem prin perioade foarte stresante și epuizante fizic, corpul secretă mai mult cortisol, ceea ce duce la creșterea apetitului. Dacă în ecuație intră și consumul de dulciuri sau de junk food, concluziile pot fi trase rapid. 
  3. Testosteron în exces- Chiar dacă este o cauză relativ necunoscută, hormonul masculin în exces poate fi vinovat pentru îngrășare. Acesta se manifestă prin excesul de păr facial, menstre neregulate și acnee severă, fiind corelat și cu sindromul ovarelor polichistice.
  4. Hipotiroidia – Un metabolism încetinit poate fi un semn al disfuncțiilor glandei tiroide, care secretă prea puțini hormoni. Hipotiroidismul se manifestă și prin luări în greutate. Din fericire, există tratament, care poate fi prescris de medicul endocrinolog.
  5. Menopauza-Schimbările hormonale asociate menopauzei pot declanșa procesul de îngrășare, mai ales în jurul taliei. Motivul este simplu: metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă, iar pentru a preveni îngrășarea trebuie schimbată alimentația, astfel încât aportul caloric să fie mai mic.
  6. Retenția de apă- Nu numai cantitatea de grăsime poate fi cauza kilogramelor în plus, ci și retenția de lichid, care apare mai ales în perioada pre-menstruală. Aceasta poate și un simptom al unor boli cardiace sau a insuficienței renale, deci mare atenție la…retenție!
  7. Lipsa de somn- Chiar dacă pare greu de crezut, există o legătură între lipsa de somn și excesul ponderal. Cei care au probleme cu somnul tind să mănânce la ore târzii în noapte, ceea ce duce la acumularea caloriilor. Atunci când corpul este privat de somn, secretă hormoni care declanșează senzația de foame, acoperind astfel deficitul de energie prin alimentație extra. Ceea ce duce, din nou, la kilograme în plus. 
  8. Ovarele polichistice- Odată cu acest sindrom, apar dezechilibre hormonale, ceea ce poate duce la îngrășare, mai ales în zona abdomenului. Mare atenție la această îngrășare, pentru că poate duce la boli cardiovasculare!

    Desigur, este foarte important și ca alimentația să fie ponderată, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, așa că mare atenție la cantitatea de alimente pe care o consumați. Recomandăm să evitați excesele, pe cât de mult posibil.