Tipurile de medicamente pe înțelesul tututor

Tipurile de medicamente pe înțelesul tututor

Ți-a fost recomandat un tratament medicamentos și nu știi ce rol au medicamentele pe care este nevoie să le iei? Află din acest material mai multe despre tipurile de medicamente, ceea ce fac și de ce este important ca administrarea să fie efectuată potrivit recomandărilor medicului!

Medicamentele sunt clasificate în funcție de efectele lor asupra organismului, structura chimică sau utilizarea terapeutică. Unele medicamente au rolul de a reduce tensiunea arterială, altele de a reduce inflamațiile și infecțiile, de exemplu.

Ceea ce este foarte important de menționat este faptul că modul de administrare al medicamentelor trebuie să fie realizat potrivit recomandărilor medicului, pentru a spori eficacitatea acestora și pentru a proteja organele. Sunt medicamente care se iau înainte de masa, în timp ce altele după masă. Administrarea diferită a acestora, față de recomandările medicului, poate duce la efecte adverse.

Ce sunt beta-blocantele?

Beta-blocantele sunt o grupă de medicamente care reduc tensiunea arterială prin blocarea efectelor adrenalinei, încetinind astfel ritmul cardiac și reducând forța de contracție a inimii.

Beta-blocantele pot fi recomandate în tratamentul hipertensiunii arteriale, anginei pectorale, insuficienței cardiace și pentru a reduce riscul de infarct miocardic.

Beta-blocantele pot genera o serie de efecte secundare minime, la care pacientul trebuie să fie foarte atent. După administrare, poate să apară o stare de oboseală, senzația de mâini și picioare reci, somnolență sau insomnie.

Adesea se administrează cu mâncare sau imediat după masă pentru a reduce riscul de efecte secundare gastrointestinale. Este important să le luați aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, decât dacă medicul dispune altfel.

Ce sunt antibioticele?

Antibioticele combat infecțiile bacteriene prin ”neutralizare” bacteriilor sau împiedicarea multiplicării lor. De fapt, ”perturbă” sinteza peretelui celular bacterian și inhibă sinteza proteinelor.

Administrarea antibioticelor trebuie făcută și ea la recomandarea medicului, pe toată durata recomandată de medic. De foarte multe ori, pacienții întrerup tratamentul la ameliorarea simptomelor, când bacteriile sunt încă în corp.

Și antibioticele pot avea efecte adverse, precum diaree, greață, vărsături, erupții cutanate și, în cazuri mai rare, reacții alergice.

Cel mai important, în perioada în care pacientul se află sub tratament antibiotic, este important să ia antibioticele cu apă, nu cu lapte sau produse derivate, pentru că poate să apară senzația de vomă.

Administrarea ține de tipul antibioticului. Unele trebuie luate pe stomacul gol pentru a spori absorbția, în timp ce altele sunt administrate cu mâncare pentru a reduce iritația gastrică. Verificați instrucțiunile specifice medicamentului.

Ce sunt antiinflamatoarele nesteroidiene?

Scopul antiinflamatoarelor nesteroidiene este de a reduce durerea, inflamația și febra, prin inhibarea enzimelor (ciclooxigenaze) care sunt implicate în producția de prostaglandine, substanțe care contribuie la inflamație și durere.

Administrarea acestui tip de medicamente poate genera un anumit disconfort gastrointestinal, mai ales dacă nu sunt administrare corespunzător.  

Se recomandă administrarea cu mâncare sau cu un pahar de lapte pentru a minimiza iritația gastrică.

Ce sunt statinele?

Statinele au rolul de a reduce nivelul de colesterol rău (LDL) și al trigliceridelor, reducând astfel riscul de boli cardiace.

Administrarea acestora inhibă producerea unei enzime cheie în procesul de apariție a colesterolului la nivelul ficatului.

Și în cazul statinelor pot exista efecte secundare posibile, precum: Dureri musculare, oboseală și disfuncție hepatică.

De aceea, este posibil ca odată cu administrarea acestui tip de medicamente, specialistul să recomande și un anumit tip de protecție pentru ficat.

Multe statine sunt mai eficiente când sunt luate seara, deoarece sinteza colesterolului în ficat este mai activă noaptea.

Ce sunt anticoagulantele?

Anticoagulantele previn formarea cheagurilor de sânge și pot reduce riscul de accident vascular cerebral, tromboză și embolii.

Adesea se administrează în doze zilnice luate la aceeași oră în fiecare zi. Timpul nu este de obicei influențat de mese, dar este esențial să se mențină un program constant.

Ce sunt diureticele?

Diureticele îndepărtează excesul de lichid din corp prin urină, reducând astfel tensiunea arterială și umflăturile. Diureticele pot fi recomandate pentru tratarea edemelor asociate cu insuficiența cardiacă, bolile de rinichi și ficat.

Adesea, acestea trebuie luate dimineața pentru a evita nevoia de a urina frecvent pe timpul nopții; dacă sunt prescrise de două ori pe zi, a doua doză se ia de obicei la prânz.

Ce sunt bronhodilatatoarele?

Medicamentele din această categorie duc la relaxarea mușchilor bronșici pentru a îmbunătăți fluxul de aer în plămâni. Pot fi recomandate pentru ameliorarea simptomelor astmului și a altor afecțiuni respiratorii cronice.

Acestea sunt administrate la nevoie, în funcție de simptome, și nu sunt legate de mese.

Acestea sunt doar câteva exemple ale claselor majore de medicamente. Fiecare medicament are propriile sale indicații, efecte secundare și interacțiuni, ceea ce subliniază importanța unei prescrieri atente și a unei monitorizări adecvate de către specialiști, dar mai ales administrare corespunzătoare din partea pacientului.