Testul de efort: ce reprezintă și de ce este important?
Un simplu test îți poate spune care este starea de funcționare a inimii tale și poate scoate la iveală afecțiuni cardiovasculare, pe care nu știai că le ai! Testul este noninvaziv și nedureros, însă implică depunerea de efort.
Testul de efort este o metodă de a diagnostica și de a evalua funcționarea aparatului cardiovascular, în condiții de suprasolicitare. Testul de efort ECG (sau EKG) este o asosciere între efortul fizic și o electrocardiogramă, ultima fiind o metodă accesibilă în depistarea efectului efortului asupra inimii.
De ce este nevoie de suprasolicitarea organismului la testul de efort?
Atunci când suntem stresați, organismul nostru își schimbă parametri de funcționare. Fie că suntem constant îngrijorați, nervoși sau în continuă alergătură, efectele asupra corpului sunt aceleași: este eliberat hormonul stresului, cortizolul, care poate afecta în timp funcționarea întregului corp, începând cu vasele de sânge. În momentul în care este simulată o astfel de situație stresantă, medicul de specialitate poate observa mai bine cum reacționează corpul la acestă situație și care sunt schimbările care se produc.
Când este recomandat testul de efort ECG?
Efectuarea acestui test de efort este recomandată în foarte multe situații, nefiind toate legate de prezența unei posibile afecțiuni, ci de prevenția apariției unei afecțiuni. Testul ECG este recomandat:
- Pacienților care au simptome specifice afecțiunilor cardiace, precum dureri în piept, palpitații, respirație dificilă la efort, ce pot indica o afecțiune cardiacă ischemică
- Înainte de a fi inclus într-un program de recuperare medicală
- Atunci când urmezi un tratament pentru o boală cardiovasculară, iar medicul vrea să evalueaze eficiența tratamentului și a capacității funcționale
- Ai peste 40 de ani și vrei să începi un program de exerciții fizice intense sau vrei să practici diferite sporturi recreaționale care pot solicita inima
- Ești sportiv de performanță și vrei să evaluezi capacitatea funcțională
În ce constă testul de efort ECG?
Testul presupune efectuarea unui efort fizic, progresiv crescător, pe o bandă sau bicicletă staționară, sub monitorizarea unui medic de specialitate, care monitorizează parametri esențiali, precum electrocardiograma, tensiunea arterială și saturația cu oxigen a sângelui.
Testul de efort poate fi efectuat fie pe o bandă de alergat, fie pe o bicicletă staționară și durează între 9-15 minute. În foarte puține cazuri, această durată este extinsă.
Pacientul se va urca pe bicicleta staționară sau pe banda de alergat, care va porni, iar intensitatea mișcării și implicit a efortului, va crește progresiv, pentru a duce organismul aproape de starea de suprasolicitare.
Testul se oprește în momentul în care apar simptome precum vertij, dureri în piept și dificultate la respirație, precum și în următoarele situații:
- creștere excesivă a tensiunii arteriale
- creșterea frecvenței cardiace
- apariția tulburărilor de ritm cardiac
- modificări ECG, sugestive pentru o ischemie miocardică
Cum te poți pregăti pentru acest test?
Testul necesită o pregătire prealabilă a pacientului. Acesta trebuie să fie efectuat la cel puțin 3 ore de la ultima masă. Pacientul trebuie să evite consumul de cafea sau alte alimente cu efect hiper-stimulant, precum energizantele și alcoolul. Fumatul este interzis cu cel puțin 2 ore înainte de efectuarea testului. De asemenea, dacă pacientul se află sub tratament medicamentos ce poate influența rezultatul testului, i se va recomanda să oprească administrarea pentru câteva zile.
Testul de efort ECG este una din cele mai răspândite metode de diagnosticare a ischemiei cardiace și are o acuratețe foarte ridicată.
Dacă vrei să efectuezi acest test sau ți-a fost recomandată efectuarea acestui test de către medicul de specialitate, te poți programa la numărul de telefon 0351.421.122.
Apelează la unul dintre specialiștii Centrului medical Phoenix Medicover