Stresul cronic poate afecta inima!

Stresul cronic poate afecta inima!

Stresul are efecte asupra inimii! Mai mult decât atât, stresul cronic poate duce implicit la acutizarea unei boli de inimă. De aceea, este nevoie de maximă grijă  și de monitorizarea simptomelor neplăcute precum durerile de piept sau înțepăturile de inimă, care pot indica instalarea unor afecțiuni cardiovasculare.

Episoadele stresante nu sunt de neglijat, pentru că afectează funcționarea întregului organism. Excesul de adrenalină și cortizol eliberate în organism în episoadele stresante pot crea mari dezechilibre și pot favoriza instalarea unor afecțiuni, cele mai multe dinte ele legate de funcționarea inimii. Mai mult decât atât, excesul de cortizol duce la apariția obezității, hipertensiunii arteriale, precum și creșterea rezistenței la insulină.  

Hipertensiunea arterială, un prim simptom al instalării stresului

Stilul de viață agitat și haotic, precum și alimentația nesănătoasă pot pune o amprentă asupra funcționării corpului și implicit asupra tensiunii. Dincolo de aceste cauze, episoadele stresante, ce devin cronice (adică se manifestă pe intervale mai mari de 6 luni de zile), pot favoriza și ele apariția hipertensiunii arteriale.

Procesul este simplu: episodul stresant duce la eliberarea de cortizol și adrenalină, ceea ce determină corpul să pompeze mai mult sânge, pentru a susține reacția de tipul ”luptă sau fugi”. Pentru perioade scurte de timp, acest proces nu crează situații neplăcute, însă atunci când stresul devine parte integrată din viața pacientului, acest lucru poate duce la permanentizarea hipertensiunii arteriale, principala cauză care duce la apariția bolilor cardiovasculare. 

Hiperglicemia și obezitatea, efecte ale stresului!

În momentul în care apare stresul, organismul consumă foarte multă energie. După ce energia se conumă, dar starea de stres rămâne, iar cortizolul este eliberat constant, organismul va avea nevoie de din ce în ce mai multe resurse prin care să își refacă stocul de energie. Iar aceste resurse le va găsi în alimente. De cele mai multe ori, aceste resurse sunt dulciurile sau alimentele care conțin mulți carbohidrați, ce pot reface ”rapid” aceste stocuri. De aceea poți simți nevoia să mănânci foarte multe dulciuri în episoadele stresante. Numai că acest consum compulsiv poate duce la creșterea glicemiei și apariția obezității, alte efecte ale stresului.

Din nefericire, obezitatea este unul din factorii principali de risc, ce favorizează instalarea bolilor cardiovasculare. De aceea, atunci când indicele de masă corporală depășește 30, este cazul să mergeți la un consult de specialitate, pentru că riscul de a face o boală de inimă poate fi destul de ridicat.

Este cunoscut faptul că obezitatea și diabetul zaharat sunt 2 afecțiuni interdependente. Desigur, acest lucru nu înseamnă că orice persoană care are diabet suferă de obezitate sau invers, ci înseamnă că riscurile sunt mult mai mari.

Care sunt primele simptome ale unei boli cardiovasculare?

Primele simptome ale bolilor cardiovasculare sunt tensiunea arterială crescută (adică hipertensiunea arterială), alături de durerile de piept, palpitații și dificultatea în respirație.

Atunci când apar aceste simptome, este recomandat să mergeți la un consult de specialitate. Cu cât amânați mai mult consultul, cu atât pot crește riscurile de a dezvolta complicații. În cadrul consultului de specialite, medicul va efectua o examinare clinică și va recomanda, dacă este cazul, analize și investigații suplimentare.