Stresul, anxietatea și problemele pielii

Stresul, anxietatea și problemele pielii

Stresul și anxietatea sunt direct legate de problemele pielii. O să observi că atunci când ai perioade mai stresante, acest lucru se observă pe pielea ta. De ce se întâmplă acest lucru? Afli din acest material.

La nivelul organismului nostru, există o așa numită axă a stresului. Atunci când suntem stresați, glandele suprarenale eliberează un hormon pe nume cortizol, cunoscut drept hormonul stresului. Odată eliberat, acesta aduce modificări la nivelul organismului, modificări care afectează și pielea.

Ce este cortizolul și de ce este așa de important?

Cortizolul este un hormon steroidian produs de glandele suprarenale, glande care sunt responsabile în menținerea echilibrului metabolismului și al nivelului de stres în organism.

Mai mult decât atât, cortizolul joacă un rol important în reglarea nivelului de glucoză din sânge, prin creșterea producției de glucoză de către ficat și prin scăderea utilizării glucozei de către celulele organismului. Acest hormon ajută, de asemenea, la menținerea nivelului de sodiu și potasiu în sânge, la reducerea inflamației și la buna funcționare a sistemului imunitar în situații de stres.

Nivelul de cortizol din organism variază pe parcursul zilei, fiind mai mare dimineața și mai mic seara. În situații de stres sau anxietate, nivelul de cortizol poate crește.

Un nivel scăzut sau crescut de cortizol poate indica o serie de afecțiuni, cum ar fi boala Addison, sindromul Cushing, hipotiroidismul sau hipertiroidismul, sindromul ovarelor polichistice sau anumite tulburări de somn.

Ce se întâmplă când nivelul de cortizol este crescut?

Un nivel crescut de cortizol poate duce la probleme de sănătate, unele mai grave, altele mai puțin grave. Printre acestea se numără obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, cu efecte pe termen lung asupra sănătății.

Poate cel mai puțin nocive efecte sunt cele asupra pielii. Este binecunoscut faptul că acesta afectează sistemul imunitar, ducând implicit la scăderea capacității pielii de a se apăra singură. Perturbarea barierii naturale a pielii duce la reacții alergice și împiedică procesul de vindecare.

Ce probleme de piele poate declanșa stresul?

Stresul și anxietatea prelungite pot duce la probleme ale pielii precum roșeață, uscăciune și mâncărime. Acestea sunt, de altfel, și primele simptome pe care le poate resimți un pacient la nivelul pielii, atunci când este stresat/ă.

Tot ca urmare a creșterii nivelului de cortizol, pot apărea pete pigmentare, îmbătrânire prematură și piele ternă, care și-a pierdut din strălucire.

Nivelurile ridicate de stres sunt asociate cu o severitate mai mare a simptomelor unor boli de piele precum psoriazis și eczeme.

Acneea și stresul

Stresul poate crește producția de sebum a glandelor sebacee existente la nivelul pielii, ceea ce facilitează apariția punctelor negre, precum și a leziunilor inflamatorii, cum ar fi coșurile și chisturile. Sunt rare cazurile în care stresul duce la o formă de acnee severă, al cărei tratament este complex.

Eczemele și stresul

Stresul poate agrava simptomele eczemei. Eczema este o afecțiune cutanată inflamatorie și cronică, caracterizată prin piele uscată, mâncărime, roșeață și erupții cutanate. Această afecțiune poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Dermatita atopică, dermatita de contact și dermatita seboreică sunt cele mai des întâlnite tipuri de eczeme la pacienții adulți, dar și la pacienții copii.

Atunci când există un nivel mai mare de cortizol la nivelul organismului, pacientul sau pacienta poate resimți o intensitate mai mare a unor simptome precum mâncărimea, iritarea și inflamația pielii.

Psoriazisul și stresul

Creșterea producției de cortizol poate agrava inclusiv simptomele psoriazisului, cum ar fi apariția de pete roșii, uscate și cu solzi pe piele.

Cauza exactă a psoriazisului nu este cunoscută, dar se crede că este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii, provocând inflamație și creșterea accelerată a celulelor pielii. Factorii de risc pentru psoriazis includ istoricul familial al afecțiunii, stresul, infecțiile și unele medicamente.

Stresul mai poate duce implicit la căderea părului și declanșarea unui episod de urticarie.

De asemenea, poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii, prin creșterea producției de radicali liberi și degradarea colagenului și elastinei.

Stilul de viață echilibrat, odihna, exercițiile fizice, precum și diferitele tehnici de meditație pot ajuta la atenuarea stresului, a episoadelor de anxietate și implicit la calmarea simptomelor deranjante care apar la nivelul pielii.

Un consult dermatologic este întotdeauna recomandat în momentul în care pacientul/a observă că apar modificări la nivelul pielii sau modificări în ceea ce privește intensitatea simptomelor unei afecțiuni de piele deja existente.

De asemenea, este important să se evite substanțele iritante și să se utilizeze produse de îngrijire a pielii blânde și fără parfumuri sau coloranți pentru a reduce riscul de iritații sau reacții alergice.