Simptomele care îți pot indica faptul că ai diabet!

Simptomele care îți pot indica faptul că ai diabet!

Diabetul este o afecțiune cu o evoluție lentă și progresivă, ale cărei simptome timpurii sunt confundate deseori cu stările de oboseală accentuate. De aceea, simptomele sunt de multe ori ignorate, iar pacienții ajung la un consult de specialitate în fazele târzii ale bolii, când efectele diabetului sunt ireversibile.

Potrivit studiilor recente, 1 din 10 români are diabet zaharat, iar 3 din 10 se află în stadiul de prediabet. În fazele de început, diabetul este o boală tăcută, iar simptomele, chiar dacă prezente, sunt ignorate de foarte mulți pacienți. Care sunt simptomele timpurii ale diabetului?

Glicemia ridicată

O valoare constant ridicată a glicemiei poate indica un început de diabet. Pentru un adult sănătos, valorile glicemiei de dimineață sunt cuprinse între 70 și 110 mg/dl. În ceea ce privește copiii între 6 și 17 ani, valorile glicemiei de dimineață sunt situate între 60- 100 mg/dl. Dacă aceste valori sunt depășite constant, există o posibilitate foarte mare ca pacientul să fie în faza de prediabet sau chiar diabet.

Senzația de oboseală

Acest simptom este întâlnit în toate cazurile de diabet și este principalul simptom ignorat de pacienți, care îl pun pe seama unei perioade stresante și solicitante. Uneori, această senzație apare la scurt timp după masă, când organismul și pancreasul implicit încep să metabolizeze alimentele. Însă când această stare se accentuează și devine permanentă, este nevoie de un consult de specialitate.

Pete gălbui la nivelul ochilor

Mulți pacienți consideră că aceste pete sunt fie semn al înaintării în vârstă, fie al expunerii la ultraviolete. Însă realitatea medicală este alta: acest tip de pigmentare este cauzat de foarte multe ori de diabet. Observă cu atenție dacă există aceste pete gălbui la nivelul ochilor și programează-te pentru un consult de specialitate.

Tensiunea crescută

Hipertensiunea arterială este un simptom timpuriu pentru instalarea diabetului și implicit a afecțiunilor conexe, cum ar fi bolile cardiovasculare. Monitorizează-ți atent tensiunea și dacă observi instalarea simptomelor precum palpitații și aritmii, o vizită la medicul de specialitate este cu siguranță binevenită.

Creșterea în greutate

Supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă doi factori de risc în ceea ce privește instalarea diabetului zaharat. De foarte multe ori, cele două tipuri de afecțiuni sunt interconectate: persoanele cu diabet pot deveni supraponderale, iar persoanele supraponderale vor dezvolta diabet. Dacă observi o creștere constantă în greutate, în condițiile în care planul tău alimentar a rămas neschimbat, atunci trebuie să mergi la un consult de specialitate. În cazul diabetulului, grăsimea tinde să se acumuleze mai mult în regiunea abdominală, așa numita grăsime viscerală.

Porțiuni de piele închisă la culoare

Acestea sunt un semn vizibil al diabetului. Porțiunile de piele închisă la culoare apar treptat și de cele mai multe ori sunt catifelate la atingere. Mulți dintre pacienți le ignoră sau nu le observă pentru că sunt în zone ale corpului ce nu pot fi observate ușor.

Piele uscată

Un alt simptom vizibil al diabetului poate fi pielea uscată și îngroșată, ce are aspect de coajă de portocoală, fiind ușor încrețită. Chiar dacă poate părea doar un semn de deshidratare, ar fi indicat să te asiguri că nu este un început de diabet.

Alte simptome specifice diabetului, ce nu trebuie să fie ignorate sunt rănile deschise care se vindecă greu, infecțiile cutanate și apariția de bășici la nivelul pielii.

Dacă ai aceste simptome, este indicat un consult de specialitate pentru diagnosticare exactă.