Primele 5 simptome care indică faptul că ai o infecție vulvo-vaginală
Infecțiile vulvo-vaginale sunt principalul motiv pentru care ar trebui să ajungi la medicul specialist pentru un control, în afara controalelor regulate. Acestea vin cu o serie de simptome pe care le poți recunoaște ușor, simptome pe care le vom detalia în următorul material. Atunci când observi disconfort sau modificări în ceea ce privește funcționarea aparatului reproducător, se impun un diagnostic exact și un tratament.
Infecțiile vulvo-vaginale sunt ușor de recunoscut, după simptomele pe care acestea le au. Cele mai frecvente infecții vaginale sunt trichomoniaza vaginală, candidoza, vaginoza bacteriană, herpesul genital și infecția cu HPV. Cu excepția candidozei și a vaginozei bacteriene (cauzele fiind în principal modificarea PH-ul vaginal și dezechilibru la nivelul florei vaginale), toate celelalte sunt infecții cu transmitere aproape exclusiv sexuală.
Diagnosticul exact este stabilit numai printr-un consult la medicul specialist și printr-o serie de investigații, precum prelevarea de secreții vaginale și colposcopia.
Care sunt principalele 5 simptome ale infecțiilor vaginale?
Secreții vaginale abundente, de culoare galbenă
Acest simptom este des asociat infecțiilor vulvo-vaginale și este foarte ușor de observat. Pe lângă disconfortul creat prin abundență, secrețiile au și un miros neplăcut.
Senzația de mâncărime
Orice infecție vaginală se manifestă printr-o senzație acută de mâncărime, care cu greu poate trece neobservată. Deseori, aceasta vine însoțită de o roșeată vaginală sau de inflamații ale vulvelor. Senzația de arsură este un alt simptom care ar trebui să vă îngrijoreze
Durere în timpul actului sexual sau la urinare
Instalarea durerii la urinare și cea în timpul actului sexual pot fi trecute foarte greu cu vederea, pentru că de cele mai multe ori sunt acute și produc o stare foarte mare de disconfort. Nu scad în intensitate și nu dispar, acesta fiind un semn și mai clar al unei infecții.
Sângerări între menstre
În unele cazuri, sângerarea între menstre poate și un semn al unor dezechilibre hormonale, fiind cunoscută și sub numele de spotting. Atunci când sângerarea între menstre este recurentă, este un semn foarte clar al unei infecții vulvo-vaginale și este nevoie de un consult de specialitate pentru a pune un diagnostic clar.
Febra
De cele mai multe ori, aceste simptome se manifestă sunt dublate și de febră, un alt motiv suficient de puternic pentru a face o vizită la un specialist, pentru a stabili un diagnostic exact.
Tratamentul infecțiilor vulvo-vaginale se face doar la recomandarea medicului specialist și prin respectarea exacta a specificațiilor acestora. Este foarte important de știut faptul că ambii parteneri trebuie să se trateze, după stabilirea diagnosticului. Netratate, aceste infecții pot favoriza apariția virusului HIV, pot duce la naștere prematură, anexite sau infecții urinare frecvente.