Poate fi prevenită apariția pietrelor la rinichi?
Pietrele la rinichi sau calculii renali apar ca urmare a aportului insuficient de apă și a consumului de alimente ce conțin prea multă sare sau prea mult zahăr, printre altele. Factorii genetici joacă și ei un rol foarte important, la fel și obezitatea, ultima fiind considerată a fi un factor important în apariția pietrelor la rinichi. Însă poate sau nu să fie prevenită apariția pietrelor la rinichi, o afecțiune dureroasă, ce aduce de foarte multe ori pacienții la urgență?
Potrivit statisticilor, bărbații sunt mai predispuși decât femeile să facă pietre la rinichi, mai ales după vârsta de 30 de ani. Tot potrivit statisticilor, 1 din 10 oameni va face la un moment dat în viață această afecțiune.
De ce apar pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi sau calculi renali au ca factori importanți de risc hipertensiunea arterială și obezitatea, precum și diabetul zaharat. Este mult mai probabil ca o persoană care suferă de una din aceste afecțiuni să dezvolte pietre la rinichi decât o persoană normoponderală.
De asemenea, persoanele care nu consumă suficient de multe lichide pot avea această predispoziție, prin simplul fapt că rinichii au nevoie de apă pentru a funcționa, iar atunci când apa se află într-o cantitate insuficientă, toxinele nu mai pot fi ”filtrate” și eliminate prin urină.
Consumul de alimente care conțin fie prea mult zahăr, fie prea multă sare pot produce același efect, de aceea este nevoie de atenție la alimentație și echilibru în ceea ce privește consumul de alimente.
Istoricul familial contează și el mult în stabilirea riscului de apariție a pietrelor la rinichi. Dacă unul din părinți sau cineva din familie a avut acest simptom, atunci cu siguranță crește riscul de a dezvolta calculi renali.
Infecțiile urinare frecvente sunt tot o cauză pentru apariția pietrelor la rinichi.
Ce sunt pietrele la rinichi?
Pietrele la rinichi sunt de fapt niște cristale, obținute prin ”alipirea” substanțelor chimice din urină, precum calciu, fosfați, oxalați și urați. Atunci când există prea puțină urină și prea multe reziduuri în aceasta, este momentul în care se formează pietrelele la rinichi. În majoritatea cazurilor, există un episod intermediar, nisipul la rinichi fiind primul care apare, la evoluție a bolii. Cu toate că eliminarea nisipului la rinichi este una dureroasă, mulți dintre pacienți aleg să ignore acest semnal și să amâne atât consult de specialitate, cât și tratamentul adecvat.
Pot fi periculoase pietrele la rinichi?
Da, pietrele la rinichi pot deveni periculoase, prin simplul fapt că pot migra pe tractul urinar, fie în sus, fie în jos, iar această mișcare produce incredibil de multă durere și disconfort pacientului, care nu mai poate sta în picioare.
Acestea pot obstrucționa canalul urinar și implicit eliminarea urinei, iar obstrucționarea poate afecta rinichii și vezica urinară, ducând tot la durere.
Cum știi că ai piatră la rinichi?
Primul simptom al pietrei la rinichi este durerea. Durerea este localizată de o parte și de alta a coloanei vertebrale și se manifestă în zona lombară. Pot să apară și durerile de stomac, greață, vărsături, precum și febra sau frisoanele. Urina tulbure este un al semn al faptului că poți avea pietre la rinichi.
Cu cât dimensiunea pietrei la rinichi este mai mare, cu atât mai intense vor fi simptomele, această afecțiune fiind asimptomatică atunci când dimensiunile calculilor sunt reduse.
Poți să previi apariția pietrelor la rinichi?
Da, ca majoritatea bolilor, această afecțiune poate fi prevenită prin respectarea unor reguli simple, care țin de alimentație.
Consumul de apă este important în prevenirea apariției pietrelor la rinichi. Consuma peste 10 pahare de apă pe zi și suplimentează dacă afară este foarte cald sau transpiri. Important este ca organismul să fie hidratat, iar deșeurile/toxinele să fie eliminate prin urină.
Reducerea consumului de zahăr și sare pot face minuni în reducerea riscului de apariție al acestei boli, având efect benefic asupra funcționării întregului organism, de altfel.
Consumul de fructe, legume și dietele sărace în proteine ajută și ele, cu siguranță.