Poate fi prevenit accidentul vascular cerebral?
Chiar dacă pare greu de crezut, accidentul vascular cerebral poate fi prevenit prin câteva metode simple, care se află la îndemâna oricui. Află cum îți poți salva viața sau cum poți salva viața celorlalți din acest material!
Accidentul vascular cerebral este a treia cauză de deces, după bolile cardiovasculare și cancer. În 60% din cazuri, potrivit studiilor, pacienții nu supraviețuiesc unui AVC, iar restul pot rămâne cu diferite sechele neurologice, pe viață. Tocmai pentru că este o afecțiune cu o rată mare de mortalitate, prevenția devine vitală. Iar accidentul vascular cerebral poate fi prevenit!
Analize și consulturi de rutină
Pentru a putea preveni accidentul vascular cerebral, este important ca pacientul să afle din timp dacă este sau nu în situație de risc, pentru a putea lua măsurile de rigoare. Factorii de risc major sunt hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, sedentarismul și consumul excesiv de alcool. Iar pentru a afla din timp, este nevoie să meargă la consulturi de rutină și să facă analizele de rutină.
Alimentație echilibrată și sănătoasă
Un colesterol crescut indicat în urma analizelor poate fi reglat sau ținut sub control prin eliminarea grăsimilor saturate, carbohidraților în exces, a alimentelor procesate și a prălejilor, în mare parte. Dacă renunți la aceste alimente și le înlocuiești cu produse sau alimente cât mai naturale și cu un conținut scăzut de grăsimi, ești pe drumul cel bun. Încearcă să mănânci cât mai sănătos și să consumi cât mai multe legume și fructe, în diferite combinații. Aportul de apă este la fel de important, așa că mare atenție la cantitatea de apă pe care o consumi. De asemenea, alimentația echilibrată și sănătoasă poate ajuta la prevenirea multiplelor afecțiuni, inclusiv diabetul sau bolile cardiovasculare.
Menține glicemia sub control
Chiar dacă ești sau nu diabetic, glicemia joacă un rol important în funcționarea corespunzătoare a organismului. Dacă indicii glicemici sunt ridicați în urma analizelor, elimină din alimentația ta tot ce ar putea să crească valorile acesteia: produse care conțin zahăr, fructe cu un conținut ridicat de fructoză. Renunță implicit la consumul de alcool, care poate duce și el la creșterea glicemiei
Depistează din timp bolile cardiace
Afecțiunile inimii pot fi un factor de risc major în ceea ce privește declanșarea unui accident vascular cerebral. Verifică de câte ori poți tensiunea arterială, mergi la consulturi de rutină de cardiologie și efectuează investigații suplimentare, dacă e nevoie, pentru a te asigura că inima ta funcționează la cei mai înalți parametri.
Odihnește-te cât mai mult
Chiar dacă pare o regulă banală, a te odihni suficient în fiecare noapte poate face minuni pentru întregul organism. Este important să îi dai timp corpului să se refacă și să respecți rutina de somn, în fiecare seară.
Exercițiile fizice, recomandate
Și mișcarea poate să ajute la prevenirea unui accident vascular cerebral. Indiferent că mergi la sală, că alergi sau că mergi pe jos cel puțin 30 de minute în fiecare zi, contează. Sedentarismul poate accentua afecțiunile cardiovasculare, poate duce la obezitate și poate implicit să genereze probleme legate de circulația sângelui.