Pierderea mirosului: poate fi tratată sau nu?

Pierderea mirosului: poate fi tratată sau nu?

Pierderea mirosului sau anosmia a devenit un simptom foarte cunoscut odată cu pandemia COVID 19, însă această tulburare există și înainte, iar cauzele sunt multiple. Află din acest material ce declanșează pierderea mirosului și dacă poate fi sau nu tratată.

Anosmia este pierderea mirosului. Practic, pacientul nu mai simte niciun fel de miros, indiferent de cât de intens este acesta. Pierderea mirosului a devenit un simptom foarte cunoscut odată cu pandemia COVID 19, indicând infectarea pacientului cu virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, sunt mai multe cauze care duc la apariția anosmiei.

Cum apare pierderea mirosului?

COVID-19 nu este singurul motiv care duce la pierderea mirosului. În unele cazuri, aerul cu substanțe odorifere nu mai ajunge până în zona olfactivă, situată în partea superioară a cavității nazale. De vină pot fi deviațiile de sept, rinitele, prezența unor tumori sau obstrucțiile posttraumatice ale cavității nazale.

Pierderea mirosului sau anosmia poate să apară și în cazul în care sunt afectate celulele nervoase responsabile de detectarea mirosului. În general, acest lucru se întâmplă în cazul infecțiilor bacteriene sau virale, precum și atunci când vorbim de infecții cu produse chimice industriale. De asemenea, fumătorii pot experimenta și ei pierderea mirosului.

Există și afecțiuni neurologice care sunt responsabile de pierderea mirosului. În această categorie intră accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer, scleroza multiplă și toată gama de boli care afectează sistemul nervos central.

Cât timp durează pierderea mirosului? Mirosul poate reveni?

Din fericire, celulele nervoase responsabile de detectarea mirosului se pot regenera, însă capacitatea de regenerare scade odată cu înaintarea în vârstă.

Dacă este vorba de o pierdere a simțului olfactiv prin conducție, atunci, adesea, polipii nazali (cauza probabilă) pot fi reduși sau eliminați fie cu medicamente, fie prin intervenție chirurgicală. Prin urmare, mirosul poate reveni în urma tratamentului aplicat.

Pentru celelalte cauze (COVID-19 sau alte virusuri), nu se știe clar când și dacă va reveni mirosul. Există anumite tratamente care pot ajuta, dar, timpul este cel care va spune.

Cum poate fi tratată pierderea mirosului?

Cea mai frecventă cauză a anosmiei este COVID-19. Sunt unele cercetări care spun că Omega 3 ar fi eficientă în tratarea pierderii mirosului, însă datele existente la acest moment nu pot confirma pe deplin acest lucru.

Există și terapii de reeducare a mirosului, unele dintre ele cu rezultate foarte bune.

Ce trebuie să faci dacă suferi de pierderea mirosului?

În primul rând, este nevoie să observi dacă mai sunt și alte simtome asociate anosmiei. Înainte de a te programa pentru un consult de specialitate, este recomandat și un test antigen sau RT-PCR, pentru a elimina posibilitatea infecției cu SARS-CoV-2. Dacă rezultatul este negativ, atunci te poți programa pentru un consult ORL. În acest fel, cu ajutorul specialistului, vei putea afla care este cauza exactă a pierderii mirosului.

Uneori, poate fi vorba de sinuzite, rinite și polipi nazali, care te împiedică să respiri corespunzător.

Medicul ORL este cel care îți poate da cele mai bune soluții de tratament pentru recuperarea mirosului și pentru îmbunătățirea calității vieții.

Programează-te acum prin simplu telefon la unul din numelere de mai jos:

📞 0351.421.122 // CRAIOVA

📞 0353.414.433 // TÂRGU JIU 

📞 0349.883.880 // SLATINA

📞 0757.133.144 //  CALAFAT