Nu combina antibioticele cu aceste alimente!

Nu combina antibioticele cu aceste alimente!

Dacă urmezi un tratament cu antibiotice este bine să știi că antibioticele nu pot fi combinate cu orice fel de alimente și că este indicat să respecți recomandările medicului privind tratamentul, chiar dacă simptomele tale se ameliorează după câteva zile. Pentru mai multă siguranță, îți sugerăm să întrebi medicul de specialitate care sunt alimentele permise și care sunt cele interzise atunci când urmezi un tratament cu antibiotice. În caz contrar, te poți confrunta cu situații destul de neplăcute pentru sănătatea ta.

Pentru a fi eficient și a lupta împotriva infecției, tratamentul cu antibiotice trebuie să fie administrat potrivit recomandărilor specialistului, în materie de intervale orare, precum și număr de zile de administrare. Chiar dacă te simți mai bine la câteva zile după, întreruperea tratamentului nu înseamnă decât că oferi ocazia bacteriilor să dezvolte o rezistență la următoaea administrare de antibiotice.

O altă informație care poate fi de folos este aceea că dacă uiți să iei o doză de antibiotic, nu trebuie să iei doză dublă la următoarea administrare, ci să respecți intervalul orar recomandat.

Ce ar mai trebui să știi despre antibiotice este că atunci când urmezi un astfel de tratament, este recomandat să renunți la câteva obiceiuri pe care le ai. Cele mai multe dintre acestea țin de consumul de lichide.

Nu consuma lapte atunci când iei antibiotice

Dacă erai de părere că acesta este un simplu mit, te înșeli. Consumul de lapte este contraindicat în momentul în care urmezi un tratament cu antibiotice, din cauza efectelor adverse pe care această combinație îl poate produce corpului tău, acestea fiind greață și vărsături necontrolate. De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece laptele împiedică absorbția substanțelor active din antibiotice, anulând și efectul, în egală măsură. Dacă vrei să consumi lapte, încearcă să faci acest lucru la un interval de 3 ore după administrarea antibioticului. Și mare atenție la alimentele care pot conține lapte sau praf din lapte, cum sunt anumite sortimente de cafea sau anumite produse pe care le poți găsi pe rafturile magazinelor.

În aceeași categorie cu laptele intră și citricele. Este contraindicat să administrezi antibioticul cu suc de fructe, din cauza efectelor produse. Cel mai bine administrezi antibioticul cu apă. Și dacă nu poți renunța sub nicio formă la sucurile din fructe și lapte, atunci le poți consuma la câteva ore după doza de antibiotic.

Alcoolul și antibioticul nu fac casă bună niciodată

Poate ai prieteni care ți-au povestit despre cum au luat antibiotic cu puțin vin sau cu orice fel de băutură alcoolică. Ceea ce probabil au omis să îți spună este efectul pe care această combinație l-a produs în corpul lor: greață, vărsături, leziuni hepatice. Consumul de alcool nu face decât să încetinească procesul de vindecare și să crească riscul de efecte adverse. Renunță la consumul de alcool pe toată durata administrării antibioticului.

Și razele UV pot fi dăunătoare

Antibioticele pot duce la o creștere a sensibilității la lumina soarelui. De aceea, dacă este vară, evită să ieși în orele de vârf și dacă ieși, folosește mereu o cremă cu protecție UV.

Au antibioticele efecte adverse?

După cum am menționat și anterior, administrarea antibioticelor cu anumite lichide sau alimente poate duce la apariția unor efecte adverse precum:

  • crampe abdominale
  • diaree
  • greață
  • vărsături

În unele cazuri, poate să apară febră. În cazuri foarte rare, apar pete la nivelul dinților. O administrare pe termen lung a antibioticelor poate duce la apariția candidozei.

Dacă ai alergie la vreunul din ingredientele conținute de antibiotice, menționează acest lucru medicului de specialitate înainte de recomandarea planului de tratament. Iar dacă observi simptome specifice unei alergii în timpul administrării, este recomandat să oprești administrarea și să soliciți ajutor medical de specialitate.