Nivelul crescut de testosteron crește riscul de apariție al ovarelor polichistice

Nivelul crescut de testosteron crește riscul de apariție al ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune destul de des întâlnită în cazul pacientelor de vârstă fertilă. Ceea ce se știe mai puțin este faptul că această boală poate fi produsă de un dezechilibru hormonal, mai exact de excesul de testosteron. Sindromul ovarelor polichistice poate afecta fertilitatea femeii, tocmai de aceea este indicat ca afecțiunea să fie tratată în cel mai scurt timp posibil.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) afectează modul în care funcționează ovarele și poate avea un impact major asupra capacității acesteia de a avea copii.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

În mod normal, femeile au un nivel scăzut de testosteron (hormon masculin). Atunci când nivelul testosteronului crește, apare un dezechilibru hormonal care declanșează o serie de efecte. În același timp, acest dezechilibru hormonal duce la creșterea riscului de apariție a sindromului ovarelor polichistice.

Motivele care duc la apariția SOP (sindromul ovarelor polichistice) sunt multiple și implică atât factorii genetici, cât și factori ce țin de stilul de viață. Potrivit anumitor specialiști, sindromul ovarelor polichistice și diabetul au anumite asemănări, opinie care este susținută și de soluțiile de tratament recomandate în cazul acestei afecțiuni.

Este sindromul ovarelor polichistice o afecțiune gravă?

Incidența sindromului ovarelor polichistice este mare, însă din fericire, nu este o boală care să pună în pericol viața pacientei. Se poate întâmpla însă ca manifestarea acesteia să fie mult mai intensă la nivel de simptome, în unele cazuri. Din fericire, există o serie de tratamente care sunt eficiente în gestionarea afecțiunii.

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?

Sunt câteva aspecte la care pacienta trebuie să fie cât se poate de atentă. Toate aceste aspecte țin în principal de efectele dezechilibrului hormonal, manifestate la nivelul întregului organism.

Ciclul neregulat sau absența ciclului poate fi un prim simptom care ar trebui să trimită pacienta către un consult de specialitate.

În al doilea rând, ca urmare a creșterii nivelului de testosteron,  femeile pot observa creșterea excesivă a părului pe față sau în alte părți ale corpului, precum și pierderea părului de pe scalp. În același context, există și un risc crescut de acnee.

Al treilea simptom/semn este prezența ovarelor polichistice.

Deși există trei caracteristici principale ale SOP, este important de reținut că este posibil ca femeile să nu se confrunte cu toate acestea. De fapt, doar două din cele trei caracteristici sunt necesare pentru a pune un diagnostic.

Poate sindromul ovarelor polichistice să declanșeze alte probleme de sănătate?

Există o serie de alte probleme de sănătate legate de SOP. Una dintre ele este fertilitatea.

În același timp, un dezechlibru hormonal continuu poate crește riscul ca femeile să dezvolte ceea ce se numește "sindromul metabolic". Acest sindrom metabolic este un cumul de ”disfuncții” care  duc la creșterea în greutate, colesterol ridicat, hipertensiune arterială și un risc mare de a dezvolta diabet. Mai mult,  pot crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Sindromul ovarelor polichistice: diagnostic

Deoarece acest sindrom al ovarelor polichistice nu are simptome specifice, poate fi confundat cu alte afecțiuni de către pacient. Tocmai de aceea este și necesar un consult de specialitate.

Dacă suspectați că aveți SOP, puteți consulta un endocrinolog pentru a confirma diagnosticul. Examinarea clinică este importantă, alături de efectuarea unor teste de sânge și a unei ecografii, care să ofere informații despre sănătatea ovarelor.  Analiza de sânge este cea care poate exclude alte diagnostice.

Ce tratamente există pentru sindromul ovarelor polichistice?

Soluțiile de tratament pentru SOP diferă de la un caz la altul și necesită a fi personalizate, astfel încât eficiența lor să fie maximă.

În unele cazuri, pot fi recomandate medicamente similare celor utilizate în menținerea sub control a diabetului. De asemenea, este la fel de important ca nivelul de testosteron să ajungă la normal, iar efectele acestuia în organism să fie limitate.

O soluție completă de tratament vizează și recomandări privind reducerea creșterii nedorite a părului de pe corp sau pentru accelerarea creșterii părului de pe scalp.

O parte din aceste tratamente pot ajuta implicit la reglarea ciclului menstrual și la îmbunătățirea fertilității.

În majoritatea cazurilor, modificarea stilului de viață prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice și urmărirea schimbărilor de greutate sunt esențiale pentru a reduce impactul dezechilibrului hormonal și pentru a gestiona cu succes simptomele SOP.

De asemenea, este important să se urmărească și să se trateze factorii de risc pentru boli de inimă pe termen lung. Din acest punct de vedere, renunțarea la fumat, verificarea periodică a tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei pot minimiza orice fel de risc asociat.