Migrenele - ce sunt și când trebuie să te prezinți la medic?

Migrenele - ce sunt și când trebuie să te prezinți la medic?

Migrena reprezintă o tulburare manifestată prin episoade periodice de cefalee unilaterală. Aceasta apare de obicei în adolescență și în majoritatea cazurilor, este trecută cu vederea de pacienți, care ignoră așa zisa “durere de cap”  și se prezintă destul de tardiv la medicul neurolog. Află din acest material care sunt cauzele care duc la apariția migrenei și ce soluții de tratament există!

Migrena poate fi recunoscută foarte ușor, după modul de manifestare. Acestea sunt caracterul pulsatil al durerii, fotofobia, durata (care poate varia de la câteva ore până la 72 ore), senzația de greață și vărsăturile. Acestea din urmă sunt, de altfel și  principalul motiv ce determină pacientul sa ajungă intr-o unitate medicală.

Femeile, mai predispuse către migrene

Incidența migrenelor este mult mai mare in cazul sexului feminin. Femeile cu vârste cuprinse între 25-30 de ani sunt mult mai predispuse la atacuri migrenoase comparativ cu bărbații din aceeași categorie de vârstă. Din fericire frecvența atacurilor migrenoase scade odată cu înaintarea în vârstă.

Câte tipuri de migrenă există?

Există mai multe tipuri de migrenă, care pot fi recunoscute după simptomele pe care le declanșează.

  • Migrena cu aură: Înainte de debutul cefaleei(durerii de cap),  pacienții prezintă semne premonitorii (aura) precum tulburări de vedere, greață, vărsături, amorțeli și furnicături la nivelul feței.
  • Migrena comună:  Acest tip de migrenă este de cinci ori mai frecventă în rândul pacienților comparativ cu prima categorie.
  • Migrena menstruală: După cum îi spune și numele, aceasta afectează femeile in jurul perioadei menstruale.
  • Migrena oftalmoplegică: În acest caz, alături de cefaleea unilaterală se întâlnește și pareza musculaturii extraoculare.
  • Migrena bazilară: Acesta este un sindrom migrenos ce asociază un tablou clinic vast. Pacientul/a poate manifesta amețeli, tulburări de mers și echilibru, dificultăți de coordonare ale membrelor, tulburări de vorbire.
  • Statusul migrenos: Se manifestă prin durere severă, invalidantă, zilnică și continuă.

Care sunt factorii declanșatori ai migrenelor?

Putem vorbi de numeroși factori declanșatori precum factori hormonali (modificările nivelului de estrogen), emoționali (stres, anxietate, depresie),  diverse protocoale terapeutice (terapia de susbstituție hormonală aplicată pentru ameliorarea simptomatologiei menopauzei), fumatul, consumul de alcool, deprivarea de somn.

Când este momentul să te prezinți la medic?

De regulă, se impune să ceri sfatul medicului la primele simptome de cefalee. Fie că vorbim de migrenă sau de o așa zisă durere de cap, simptomele de asociere ne pot orienta către un set de explorări paraclinice adecvat, astfel încât pacientul să fie diagnosticat corect și sa primească un tratament cat mai eficient. Într-o treime din cazurile întâlnite în clinicile noastre la o analiză amănunțită, nu a fost vorba doar de simplă migrenă” -  Dr. Daniel-Alexandru Medeleț, medic specialist neurolog.

Ce soluții de tratament există?

Pentru pacienții ce se confruntă cu migrena de o perioada lungă de timp, după o evaluare amănunțită este important sa începem un tratament personalizat în funcție de bolile asociate ale pacientului. Avem la îndemână protocoale avizate de EAN (European Academy of Neurology) și constant revizuite și ghidurile Societății Internaționale de Cefalee (IHS). Indicațiile constau atât în tratament farmacologic cât și non-farmacologic (terapii comportamentale și modificarea stilului de viață). Tratamentul farmacologic clasic este eficient într-un procent important în rândul pacienților, iar pentru pacienții refractari la acest tratament sau în cazuri selecționate, de la început putem iniția noile protocoale terapeutice cu anticorpi monoclonali, aflate acum la îndemâna medicului neurolog. Răspunsul pacienților este unul mult îmbunătățit față de situația anilor trecuți când migrena era învăluită de o stigmă ce se spulbera încet în acești ani când un număr mare de tratamente noi, mult mai eficiente au fost avizate și sunt folosite pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților noștri.” - Dr. Alisa Popescu, medic primar neurolog.

Care sunt complicațiile migrenei?

Complicațiile migrenei sunt variate și pot fi dizabilitante pentru pacient, afectând atât organismul, cât și viața cotidiană a acestuia.

Accidentul vascular cerebral este evenimentul cel mai nefast dar, din fericire, rar întâlnit. Acesta apare preponderent la femeile tinere, sub 45 de ani la care , adesea, se adaugă factori de risc cum sunt fumatul sau tratamentul cu anticoncepționale orale.

Statusul migrenos, un alt posibil scenariu, este episodul ce depășește 72 de ore și poate duce la necesitatea spitalizării pacientului din cauza duratei și intensității simptomatologiei. 

Aura persistentă este definită prin prezența semnelor și simptomelor unei aure timp o săptămână sau mai mult. 

O altă posibilă complicație a migrenei este criza similară uneia de tip epileptic. Aceasta survine în timpul sau după migrena cu aură. 

“Consider că societatea trebuie să trateze cu empatie persoanele care suferă de migrenă, deoarece este o patologie care nu numai că poate pune viața în pericol, dar poate conduce la izolare, depresie, anxietate, pierderea locului de muncă și a vietii sociale ” - Dr. Laura Macinic, medic specialist neurolog.

Material realizat de: