Mâncărimi în zona intimă? Ar putea fi vorba de dermatită vulvară!

Mâncărimi în zona intimă? Ar putea fi vorba de dermatită vulvară!

Dermatita vulvară este o afecțiune a pielii care se manifestă prin inflamații și mâncărimi în zona vulvară. Dermatita vulvară este tratabilă, iar multe dintre cauzele dermatitei vulvare sunt vindecabile. Simptomele pot varia de la ușoare la severe, iar scărpinatul poate face ca pielea afectată să sângereze și să se infecteze. Află mai multe despre dermatita vulvară din acest material.

Deoarece pielea din jurul vulvei este sensibilă și are un grad ridicat de umiditate, există și un risc mai crescut în ceea ce privește iritațiile sau infecțiile.

Dermatita vulvară poate să fie declanșată de schimbări hormonale sau de umezeala produsă de lenjeria de corp. La fel de des întâlnite sunt și situațiile în care dermatita vulvară apare ca urmare a unor infecții, precum cea cu ciuperca Candida albicans.

Temperaturile foarte ridicate sau produsele de îngrijire personală ce conțin parfum pot fi factori agravanți pentru dermatita vulvară și simptomele acesteia.

Aparent, dermatita vulvară are o incidență mai ridicată în rândul pacientelor tinere, înainte de prima menstruație, precum și în rândul pacientelor care se află în postmenopauză.

Care sunt simptomele dermatitei vulvare?

Dermatita vulvară se poate manifesta printr-o gamă diversificată de simptome, printre care se numără:

  • supurație sau formarea de cruste la nivelul pielii afectate
  • umflături ale pielii afectate
  • mâncărimi ale pielii în jurul zonei vaginale
  • piele inflamată, decolorată în jurul zonei vaginale și vulvare
  • piele uscată, descuamată sau cu bășici în jurul zonei vaginale și vulvare

În multe din cazuri, senzația de mâncărime și inflamațiile se pot extinde și în alte zone ale corpului, inclusiv în jurul anusului și între fese. Simptomele pot varia de la ușoare la severe.

Cum este diagnosticată dermatita vulvară?

Dacă o persoană prezintă simptome de dermatită vulvară, ar trebui să facă o programare la un medic dermatolog. Procedura de diagnosticare implică o anamneză și o examinare a zonei afectate, precum și prelevarea unor probe, pentru ca medicul să stabilească exact cauza dermatitei vulvare.

Poate fi tratată dermatita vulvară?

Da, dermatita vulvară poate fi tratată, iar tratamentul depinde foarte mult de cauza care a dus la apariția dermatitei. În cazul dermatitei de contact sau a unei reacții alergice, pacienta poate fi nevoită să schimbe săpunurile sau detergenții, eliminând în acest fel cauza declanșatoare.  

Dacă este vorba de o infecție, medicul ar putea prescrie medicamente, cum ar fi antibioticele orale sau cremele topice. Sunt și situații în care medicul poate recomanda mai multe soluții de tratament, în funcție de simptomele pe care le are pacientul și de zona afectată.

Îngrijirea adecvată a pielii este importantă pentru gestionarea simptomelor dermatitei vulvare. Menținerea zonei curate și evitarea substanțelor iritante poate ajuta la reducerea iritației.

Ce poți face pentru a evita dermatita vulvară?

Orice femeie poate avea un episod de dermatită vulvară de-a lungul vieții.  Pentru a putea preveni această afecțiune, pot fi aplicate câteva măsuri de prevenție:

  • purtarea de lenjerie de corp din bumbac sau alte materiale naturale
  • abținerea de la scărpinat în zona afectată, care poate duce la agravarea leziunilor  
  • evitarea purtării unor articole vestimentare foarte mulate
  • evitarea produselor care conțin parfum
  • evitarea folosirii șervețelelor umede sau a antiperspirantelor în zona intimă
  • schimbarea frecventă a absorbantelor
  • menținerea zonei curate prin spălarea zilnică cu produse de igienă intimă care nu conțin parfum  

Pentru ameliorarea simptomelor, mai pot fi utile și băile sau dușurile cu apă călduță și folosirea de produse de îngrijire care acționează blând.

Dermatita vulvară necesită tratament adecvat, ce poate fi recomandat numai în urma unui consult de specialitate, care să ajute la identificarea cauzei declanșatoare.

Dacă ai simptome care produc disconfort, programează-te acum pentru o consultație de specialitate, fie că este vorba de Ginecologie, fie că este vorba de Dermatologie.