Lipsa părului axilar poate indica afecțiuni medicale!
Dacă observi că nu mai ai păr la axilă, este nevoie să mergi la un consult de specialitate. Chiar dacă poate părea un detaliu minor, lipsa părului axilar poate indica anumite afecțiuni medicale, unele dintre ele de natură endocrinologică. Află care sunt posibilele boli pe care un simptom banal le poate scoate la iveală!
Părul de la axilă se dezvoltă sub influența hormonilor androgeni și are rolul de a preveni iritațiile, precum și de a absorbi umiditatea din zona subrațului. Tocmai de aceea, persoanele în vârstă, care au o producție scăzută de hormoni androgeni, nu mai au păr axilar.
Însă acest simptom se regăsește și la persoanele mai tinere, în cazul cărora poate indica o afecțiune endocrinologică sau una hepatică. Află care sunt afecțiunile care au ca simptom lipsa părului axilar!
Diabetul zaharat
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate reacționa cu celulele roșii, formând hemoglobina glicolizată. Cum această variantă este una modificată, poate duce la deteriorarea celulelor roșii, ducând implicit la afectarea circulației sângelui. Dacă sângele nu mai circulă corespunzător și nici nu mai poate intra în vasele de sânge mai mici, atunci firele de păr nu mai sunt hrănite. Pe de altă parte, mai există o explicație, aceasta fiind direct legată de funcționarea sistemului endocrin. Diabetul afectează funcționarea sistemului endocrin, producând diferite anomalii la nivelul hormonilor androgeni, responsabili de creșterea părului. Odată afectați, aceștia nu își mai îndeplinesc funcția corespunzător, iar părul axilar cade, odată cu părul de la nivelul capului.
Sindromul ovarelor polichistice poate duce la pierderea părului
Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune produsă de un dezechilibru hormonal, care afectează funcționarea întregului organism. Simptomele clasice ale acestui sindrom sunt ciclurile menstruale neregulate, sângerările vaginale anormale, precum și probleme frecvente ale tenului (acnee, mătreață, pete la nivelul pielii). În unele cazuri, simptomele evoluează gradual, iar în faza tardivă a bolii, pacienta poate observa inclusiv căderea părului de la nivelul capului, precum și a părului axilar. Procesul este același: dezechilibrul hormonal afectează creșterea părului, care se subțiază și cade.
Deficitul de fier, vitamine și minerale
Deficitul de fier poate duce la căderea părului axilar, precum și a părului de la nivelul capului. Aceasta este o situație destul de des întâlnită, atât în rândul pacienților de sex feminin, cât și în rândul pacienților de sex masculin, indiferent de vârstă. Un consult de specialitate și un set de analize de sânge pot ajuta la diagnosticarea exacta și stabilirea unui plan de tratament corespunzător. Pierderea părului capilar și axilar poate fi o consecință și a excesului de vitamina A, precum și seleniu.
Ciroza hepatică
Există o legătură destul de strânsă între ficat și aspectul părului. Atunci când ficatul funcționează corespunzător, firul de păr este puternic și strălucitor. Însă atunci când funcția hepatică este afectată, părul începe să cadă necontrolat, devenind casant, subțire și lipsit de strălucire. Procesul de pierdere a părului, în cazul afecțiunilor hepatice, poate începe din zonele care nu sunt expuse, precum linia bikinilor și părul axilar. Așa că dacă observi acest simptom, este recomandat să te programezi pentru un consult de medicină internă, cu atât mai mult cu cât nu știi cauza exactă a căderii părului.
Mai sunt și alte afecțiuni care pot duce la pierderea părului axilar, acestea fiind hipotiroidism sau hipertiroidism, boala Addison, sindromul autoimun de distrugere a foliculilor piloși.