Ești vegetarian? Ar trebui să iei aceste suplimente alimentare!

Ești vegetarian? Ar trebui să iei aceste suplimente alimentare!

Dacă ai adoptat un regim vegetarian, trebuie să fii permanent atent(ă) la nivelurile acestor vitamine în organism. Chiar dacă această dietă poate avea multiple avantaje pentru sănătate, există anumite vitamine pe care corpul nu le poate prelua/asimila dintr-un regim exclusiv vegetal. De aceea, este nevoie de administrarea unor suplimente alimentare, care să echilibreze cantitatea de vitamine și minerale ce există la nivelul organismului.

Vitamina D, calciul și vitamina B12 sunt trei dintre vitaminele al căror nivel este nevoie să fie verificat măcar o dată pe an pentru persoanele care au un regim alimentar vegetarian. Aceste 3 vitamine pot fi asimilate cu greu doar din consumul exclusiv de fructe și legume. În cele mai multe din cazuri, este nevoie de puțin ajutor pentru a stabiliza aceste niveluri, ajutor ce poate fi obținut prin administrarea de suplimente alimentare. Însă această administrare se face numai în urma unui consult de specialitate și numai la recomandarea medicului. Altfel, efectul obținut poate fi cel invers.

De ce este vitamina D necesară vegetarienilor?

Această vitamină este sintetizată natural în momentul în care corpul este expus la soare. De asemenea, poate fi preluată din anumite alimente, printre care se numără peștele, ouăle și lactatele. Aceasta ajută la menținerea sănătății osoase, prin asimilarea calciului și a fosforului la nivelul organismului. Vitamina D ajută și la reglarea ritmului cardiac, fiind utilă inclusiv în stimularea activității sistemului imunitar, precum și în dezvoltarea creierului.

Pentru a suplimenta sau a susține nivelul optim de vitamina D din organism (mai exact vitamina D3), este nevoie de consumul unor alimente precum ulei de pește, somon, macrou, hering, ciuperci, precum și diferite produse lactate. Acestea sunt, de altfel, și cele mai bune surse pentru vitamina D. Cum regimul vegetarian nu oferă atât de multe variante din acest punct de vedere, este nevoie ca persoanele care au acest regim alimentar și stil de viață să monitorizeze atent nivelul de vitamina D de la nivelul organismului și să suplimenteze, la nevoie.

Vitamina B12, posibil nivel scăzut în cazul persoanelor vegetariene

Vitamina B12 este esențială în buna funcționare a nervilor și menținerea funcției cognitive. În mod natural, aceasta se regăsește în produsele de origine animală, fiind foarte puțin înspre deloc prezentă în regnul vegetal. Cele mai bune surse pentru vitamina B12 sunt produsele lactate, ouăle și peștele. De aceea, o persoană care este vegetariană poate avea frecvent un deficit de vitamina B12, ce se poate manifesta prin stări de oboseală frecvente, lipsa poftei de mâncare și constipație.

Pentru a redresa acest posibil deficit, este nevoie de introducerea în dieta zilnică a unor cereale fortificate și chiar administrarea unui supliment alimentar, cu atât mai mult cu cât este vorba de femei însărcinate. Pentru a se dezvolta normal, bebelușii au nevoie de această vitamină. În caz contrar, pot apărea diferite leziuni neurologice, care sunt ireversibile.

Alte beneficii ale acestei vitamine mai sunt și creșterea performanțelor fizice și psihice, prevenirea acumulării de grăsimi în ficat și prevenirea bolilor cardiovasculare.

Suplimentele de calciu, necesare vegetarienilor

Calciul intră în componența oaselor și dinților, având un rol foarte important în funcționarea corespunzătoare a mușchilor și coagularea sângelui. Cele mai bune surse pentru calciu sunt produsele lactate, care lipsesc din dieta zilnică a persoanelor vegetariene. De aceea, este nevoie de suplimentarea calciului, de cele mai multe ori.

Dacă ai deficiențe în ceea ce privește aceste trei vitamine, suplimentele alimentare pot fi utile, dar numai la recomandarea medicului de specialitate.