Este sau nu iradiantă ecografia?

Este sau nu iradiantă ecografia?

Aceasta este o întrebare care există în rândul celor mai mulți dintre pacienți. Răspunsul este cât se poate de simplu: ecografia nu iradiază și nu este dureroasă. Este o investigație rapidă, cu acuratețe ridicată, care funcționează pe principiul ultrasunetelor. Cum te ajută ecografia și care sunt situațiile în care este recomandată? Află din materialul următor!

Ecografia este o metodă de screening esențială, rapidă, care permite repetarea nelimitată a investigației, la intervale foarte scurte de timp.

Ecografia este o metodă non-invazivă și neiradiantă, prin care medicul de specialitate poate observa organele și țesuturile cu ajutorul ultrasunetelor. Sunt mai multe tipuri de ecografii, fiecare dintre aceste fiind recomandate în diferite cazuri, în funcție de afecțiunea pe care o suspectează medicul de specialitate. Chiar dacă zonele anatomice investigate sunt diferite, principiul de funcționare al ecografiei/ultrasonografiei este același.

Ce se întâmplă în cazul ecografiei?

Medicul de specialitate va examina zona cu ajutorul unui transductor sau sondă. Acesta trimite unde sonore către zonele analizate și primește înapoi vibrațiile. Principiul de funcționare este asemănător sonarului. Toate informațiile primite și transmise sunt ”decodificate” și afișate pe un ecran, care arată în timp real imaginea organului/zonelor examinate. Cu ajutorul tastaturii, medicul de specialitate poate face diferite măsurători, pentru a aprecia dimensiunile, volumul și consistența/structura organului. Aplicarea gelului special ajută la eficientizarea procesului de trimitere și primire a informațiilor, precum și în decodificarea acestora.

Ultrasunetele sunt total inofensive pentru pacient, indiferent de vârsta pe care o are acesta, tocmai de aceea ecografiile pot fi realizate la intervale foarte scurte de timp, uneori chiar în aceeași zi.

Ecografia nu este utilizată în cazul examinării oaselor și plămânilor, unde este recomandată radiografia sau alt tip de investigații care pot ajuta la vizualizarea structurii și consistenței acestor organe.

Este invazivă ecografia?

Ecografia nu este invazivă. Medicul de specialitate va plimba sonda ușor, pe zonele examinate. Pacientul nu va simți nicio stare de disconfort, cu excepția cazurilor în care există tumori, modificări de volum ale organelor sau diferite simptome (balonare, distensie abdominală) ce duc la o sensibilitate aparte a pacientului. 

Examinarea ecografică este externă, cu excepția ecografiei transvaginale, în care transductorul examinează pereții vaginali și structurile anatomice învecinate. De asemenea, există sonde speciale ecografice, care pot evalua și alte cavități anatomice, precum rectul sau esofagul.

Cât durează o ecografie?

Investigația ecografică poate dură între 10 și 20 de minute, în funcție de particularitățile fiecărui caz și aria examinată. Uneori, medicul de specialitate poate recomanda și efectuarea altor ecografii în aceeași zi, pentru a putea stabili un diagnostic exact.

De ce diferă pregătirea prealabilă a pacientului în funcție de tipul de ecografie efectuat?

Pentru a obține o acuratețe/claritate ridicată a investigațiilor ecografice, este nevoie de o pregătire în prealabil a pacientului. Tipul zonei/organului examinat este cel care ”stabilește” și recomandările de pregătire a pacientului, în funcție de structura și consistența pe care o are.

În cazul ecografiei abdominale, este necesar să nu fie prezent aer în tubul digestiv, tocmai de aceea principala recomandare este ca pacientul să nu mănânce nimic cu 3-4 ore înainte de investigație și să nu bea lichide cu cel puțin o oră înainte de efectuarea ecografiei.

Dacă investigația exografică este Doppler, adică măsoară fluxul de sânge, pacientul nu trebuie să mănânce nimic cu 6 ore înainte de investigație.

Atunci când vorbim de examinarea urologică, pacientul TREBUIE să consume lichide înainte de efectuarea investigației.

Ecografii GRATUITE la Centrul Medical Phoenix

La Centrul Medical Phoenix, beneficiezi de ecografii GRATUITE pe toată durata verii, pe baza trimiterii de la medicul de familie. Pentru detalii și informații suplimentare, ne poți contacta la numărul de telefon 0217967399.