Durerea abdominală poate fi de la aceste afecțiuni!

Durerea abdominală poate fi de la aceste afecțiuni!

Cât de des ți se întâmplă ca durerea abdominală să te împiedice să duci activitățile la bun sfârșit? Dacă răspunsul este zilnic sau de mai multe ori pe zi, este cazul să mergi la un consult de specialitate. Durerea abdominală poate indica mai multe afecțiuni, de la cele ale sistemului digestiv, până la afecțiuni ginecologice.

În marea majoritate a cazurilor, locul în care apare durerea este un indiciu foarte bun pentru organul afectat. Se întâmplă frecvent ca aceasta să iradieze sau să se extindă, în funcție de organele afectate.

Durerea abdominală poate indica o gamă extinsă de afecțiuni, unele dintre ele legate de funcționarea sistemului digestiv, altele legate de sistemul reproducător. Organele aferente acestor sisteme se află în imediata apropiere a abdomenului, de unde și simptomul pe care îl poți resimți. Și tot în imediata apropiere se află și rinichii. De aceea, o simplă și banală durere abdominală poate indica afecțiuni ce necesită tratament urgent, mai ales dacă durerea resimțită este cronică.

Durerea abdominală, simptom pentru ulcer peptic și gastrită

Fii foarte atent la simptomele pe care le simți. Uneori, durerea abdominală este primul semn al unei afecțiuni digestive. Posibilitățile sunt extinse, din acest punct de vedere, de aceea este recomandat întotdeauna consultul de Gastroenterologie, pentru a stabili un diagnostic clar.

O durere abdominală poate indica, în fază inițială, o boală de reflux gastroesofagian. Dacă aceasta nu este tratată la timp, boala evoluează către complicațiile acesteia, precum gastrita și ulcer peptic sau chiar hernie hiatală, care necesită de cele mai multe ori intervenție chirurgicală pentru eliminarea simptomelor.

Dacă este vorba despre gastrită sau ulcer, cel mai probabil, simptomele asociate durerii abdominale vor fi:

  • indigestie
  • arsuri
  • greață și vărsături
  • vărsături cu sânge sau sânge în scaun

În cazul în care mucoasa stomacului este afectată, afecțiunea se poate transforma în ulcer gastric.

Mergi la un consult de specialitate dacă durerea abdominală ține mai mult de 3-4 zile și se acutizează pe parcurs.

Chisturile ovariene au ca simptom durerea abdominală

Durerea abdominală nu indică numai afecțiuni ale tubului digestiv, ci poate fi simptom inclusiv pentru afecțiuni ginecologice, precum chisturile ovariene.

O mare parte din chisturile ovariene sunt asimptomatice și pot să dispară fără tratament. Atunci când chistul ovarian este mare, poate să apară durerea abdominală, alături de o senzație de presiune sau greutate la nivelul abdomenului. În egală măsură, este foarte probabil ca durerea să se manifeste și în timpul sau după actul sexual.

Pe măsură ce chistul se rupe sau se strangulează, durerea abdominală devine ascuțită, severă și poate fi însoțită de greață și febră.

Singura metodă de diagnosticare exactă este consultul ginecologic.

Durerea abdominală poate să apară și în cazul litiazei renale

Durerea abdominală acută este un simtom des întâlnit în cazul litiazelor renale sau pietrelor la rinichi. Explicația este simplă: inflamația rinichilor produce durere, care este resimțită la nivelul celei mai mari cavități din zona organelor, și anume abdomenul. Practic, chiar dacă durerea apare la nivelul rinichilor, abdomenul este o cutie de rezonanță, care propagă durerea.

Litiaza renală, dacă nu este tratată la timp, poate duce la complicații severe și implicit la intervenție chirurgicală. De aceea, este recomandat ca în momentul în care simți durere abdominală acută, să iei măsuri și să mergi la un consult de specialitate.

Dacă nu știi cărui specialist să te adresezi, te poți programa initial pentru un consult de Medicină Internă, în cadrul căruia poți primi un diagnostic.

Pentru diagnosticarea sursei durerii abdominale, medicul de specialitate poate recomanda ecografie abdominală, radiografie, RMN sau endoscopie digestivă superioară/inferioară.