Durere de testicule: când să mergi la medic
Durerea de testicule poate să apară fie în urma unui traumatism sau a unei leziuni. De multe ori, durerea de testicule este un simptom pentru o boală cu transmitere sexuală. Dacă durerea testiculară devine permanentă și crește în intensitate, consultul de specialite este indicat, pentru o diagnosticare exactă.
Durerea testiculară poate să apară fie la nivelul unui testicul, fie la ambele testicule. În funcție de cauza care a declanșat-o, durerea de testicule poate să fie bruscă, fulgerătoare sau poate să se manifeste pentru o durată mai lungă. Cert este un lucru: atunci când apare, este un semn clar că există o problemă care necesită investigații suplimentare.
Ce este durerea de testicul cronică?
Durerea testiculară cronică este un disconfort perceput ca provenind din scrot, a cărui durată de manifestare depășește 3 luni. Mai mult decât atât, tipul de durere existent interferează cu viața de zi cu zi a pacientului. Durerea poate fi intermitentă sau constantă. De multe ori, este descrisă ca o durere surdă sau o senzație de arsură. Se poate întâmpla, de asemenea, ca durerea resimțită a fi de la nivelul scrotului să iradieze din altă parte a corpului, cum ar fi abdomnul sau zona inghinală. Tocmai de aceea este nevoie de un consult de specialitate, pentru că afecțiunile indicate pot fi multiple.
Durerea de testicul: cauze
Există multe cauze ale durerii testiculare și nu pot fi identificate de fiecare dată. Această durere se poate manifesta atât în interiorul testiculului, cât și la nivelul țesutului de susținere. O parte din cauzele care duc la apariția durerii de testicul pot fi date de:
- Varicocel
- Reacții post-chirurgicale
- Reacții posttraumatice
- Diferite tipuri de infecții
De asemenea, atât chisturile, cât și tumorile pot duce la apariția durerii de testicule. Mai mult decât atât, există și posibilitatea ca această durere de testicul să fie cauzată de o afecțiune din afara scrotului, cum ar fi problemele de prostată și de vezică urinară sau pietrele la rinichi.
Varicocelul și durerea de testicul / testiculară
Varicocelul este o afecțiune care netratată duce la infertilitate. Această boală se manifestă prin umflarea venelor de la nivelul testiculului și apare cu precădere la nivelul testiculului stâng. Varicocelul are simptome care produc o mare stare de disconfort, mai ales la căldură, mers pe jos sau după efort fizic.
Torsiunea testiculară, caracterizată prin durere puternică
Această afecțiune apare destul de des înainte vârstei de 25 de ani și reprezintă o situație de urgență. Durerile de testicul resimțite sunt foarte mari. Tratamentul acestei afecțiuni presupune intervenție chirurgicală, iar o posibilă complicație crește riscul de infertilitate.
Bolile cu transmitere sexuală duc la durere de testicul
Sunt anumite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, sifilis, chlamydia care au ca simptom durerea testiculară. În cazul unei posibile infecții, apar inflamațiile la nivelul corpului, inclusiv la nivelul testiculelor. Alături de acest simptom, poate să mai apară și senzația de arsură. De asemenea, infecțiile tractului urinar pot fi anunțate prin durere de testicule. În unele cazuri, această durere trece de la sine. Însă consultul de specialitate este întotdeauna recomandat pentru o diagnosticare exactă.
Oreionul declanșează durere testiculară
Chiar dacă pare surprinzător, oreionul se poate manifesta și prin durere de testicule, și asta pentru că virusul care provoacă boala se răspândește la nivelul întregului corp, generând inflamații. Hidratarea optimă, odihna și antiinflamatoarele sunt de mare folos în tratarea acestei afecțiuni, dar numai la recomandarea medicului de specialitate.
Când ar trebui să consult un medic în legătură cu durerea testiculară?
Durerea de testicule trebuie să fie considerată o urgență pentru orice pacient, indiferent de vârsta pe care o are. Cu atât mai mult cu cât durerea testiculară apare brusc și este severă. În cazul durerii cronice, ar trebui consultat un medic de specialitate, mai ales dacă durerea interferează cu activitățile zilnice.
În cât timp se ameliorează durerea de testicul?
Durerea cronică de testicul fără cauză poate dura mai multe luni până la vindecare totală.
Cum pot ameliora durerea testiculară la domiciliu?
Sunt cazuri în care durerea testiculară nu necesită niciun tratament și va dispărea de la sine. Dacă durerea este o durere ușoară, surdă, testiculul nu este sensibil la atingere și se simte normal, fără umflături, pot fi administate analgezice fără prescripție medicală pentru câteva zile.
Însă indiferent de forma de tratament la domiciliu la care apelează pacientul, este nevoie și de o consultație de specialitate, precum și o ecografie testiculară, pentru a elimina posibilitatea unei afecțiuni mai grave sau pentru a trata o afecțiune în stadiu incipient. Dacă apar și simptome precum vărsături, febră sau stări de greață, este necesar să te programezi cât mai repede la un consult de specialitate.