De ce te simți obosit? Acestea pot fi cauzele!
Dacă ai permanent o stare de oboseală, cu toate că respecți programul de somn și dormi suficient de multe ore, ai putea avea o afecțiune! Acest simptom este caracteristic afecțiunilor endocrine și anemiei. Este nevoie să monitorizezi cu atenție simptomul și să apelezi la ajutor de specialitate atunci când observi că indiferent de ce ai face, starea de oboseală este în continuare prezentă!
Există momente în care simți că starea de oboseală pune stăpânire pe tine și indiferent cât de mult dormi, energia pare să nu revină la normal. Te simți obosit constant și ai o stare de slăbiciune ce te împiedică să efectuezi activitățile zilnice obișnuite. În spatele acestui simptom se pot ascunde boli, de existența cărora nu știi. Tocmai de aceea, este recomandat un consult de specialitate, pentru a stabili cauzele exacte ale instălării acestui simptom.
Oboseala, simptom pentru anemie prin carență de fier
Diagnosticul de anemie prin carență de fier este unul cât se poate de complex și nu ține doar de prezența oboselii și a stării de slăbiciune, simptome des întâlnite în cazul acestei afecțiuni, de altfel.
Anemia apare în momentul în care hemoglobina scade, iar țesuturile nu mai sunt oxigenate suficient de mult, drept pentru care organismul nu mai are energie.
Cauzele anemiei prin carență de fier sunt multiple. Cele mai des întâlnite sunt legate de alimentația nesănătoasă, care nu oferă suficient de mulți nutrienți organismului, precum și depozitele de fier blocate în țesuturi ca urmare a unor infecții.
De asemenea, o nevoie crescută de fier a organismului poate fi o altă cauză, întâlnită des în perioada sarcinii și a perioadelor de creștere ale copiilor.
Pe lângă oboseală și stare de slăbiciune, anemia prin carență de fier poate avea și alte simptome, precum dificultate la concentrare, palpitații și paloare tegumentară.
Diagnosticarea anemiei prin carență de fier include o serie de investigații și teste de laborator.
Afecțiunile endocrine, cauză a oboselii
O mare parte din afecțiunile endocrine au ca simptom oboseala, alături de alte simptome specifice, în funcție de tipul de afecțiune existentă.
Atunci când hormonii sunt în cantitate insuficientă, apare oboseala. Acest simptom se regăsește inclusiv în cazul diabetului zaharat, ce necesită o monitorizare permanentă a glicemiei și administrarea tratamentului recomandat de medicul de specialitate.
Dacă oboseala devine cronică, adică durează mai mult de 6 luni, medicul de specialitate va recomanda diferite dozări hormonale și dozarea glicemiei.
Este important ca acest simptom să fie tratat cu atenție atunci când apare, deoarece afecțiunile endocrine afectează funcționarea întregului corp.
Deshidratarea te face să te simți obosit/ă
Atunci când apare deshidratarea, debitul cardiac scade și odată cu acesta scade și transportul substanțelor nutritive și oxigen către organele esențiale. Această oxigenare insuficientă a organelor crește posibilitatea ca oboseala să apară. Dacă vrei să eviți această situație, hidratează-te corespunzător. Bea 30 ml lichide/kg de corp.
Stresul poate fi și el responsabil pentru faptul că te simți obosit, la fel și bolile pulmonare. Starea de oboseală mai poate să apară și în perioada de recuperare după intervenții chirurgicale, precum și după bolile infecțioase.