De ce sunt importante ecografiile în sarcină și de ce este recomandat să le respecți?

De ce sunt importante ecografiile în sarcină și de ce este recomandat să le respecți?

Realizarea ecografiilor în sarcină este vitală pentru a monitoriza evoluția fătului. Ele permit medicului specialist să afle mai multe informații despre starea de sănătate a acestuia, dar și a mamei. Ecografia de sarcină poate fi realizată ori de câte ori recomandă medicul ginecolog, fiind o metodă non invazivă și sigură pentru viitoare mamă.

Ecografia de sarcină oferă o imagine în mișcare a fătului și durează între 30 și 45 minute. În general, medicul specialist recomandă 4 ecografii în timpul sarcinii, pentru monitorizarea evoluției fătului, câte una pentru fiecare trimestru. Este important pentru viitoarea mămică să respecte indicațiile medicului ginecolog, pentru a elimina sau pentru a preveni orice problemă care poate apărea în timpul sarcinii.

Ecografia de TRIMESTRU I

Medicul ginecolog poate recomanda efectuarea unei ecografii transvaginale între săptămânile 11 și 13. Scopul acestei ecografii, care poate fi și transabdominală, este de a vedea dacă embrionul este fixat în uter și dacă fixarea acestuia este corectă. Această ecografie determină și vârsta sarcinii. Ecografia este însoțită de evaluarea translucenței nucale, o testare care poate arăta dacă fătul dezvoltă riscul de a avea sintrom Down sau alte boli asociate anomaliilor de cromozomi. Tot aceasta stabilește și data posibilă a nașterii.

 

Morfologia fetală de TRIMESTRU II

Aceasta este recomandată între săptămânile 20 și 22 de sarcină, fiind o ecografie abdominală, care permite medicului specialist să vadă modul în care se dezvoltă organele. Este una dintre cele mai importante ecografii și realizarea ei este obligatorie, pentru eliminarea oricăror suspiciuni privind dezvoltarea anormală a oganelor fătului. 

Ecografia de TRIMESTRU III

Atunci când sarcina are 32 de săptămâni se efectuează ecografia de trimestru III. În funcție de rezultatele acesteia, medicul poate recomanda efectuarea de ecografii suplimentare periodice. Dacă medicul ginecolog observă o evoluție anormală sau întârzieri în dezvoltarea organelor, atunci sunt necesare testări suplimentare, la un interval mai mic de timp. Dacă mama are istoric de sarcini cu probleme sau are diabet și hipertensiune, sunt recomandate ecografii suplimentare, de asemenea.

Prin această ecografie, medicul va măsura circumferința capului și lungimea femurului fătului.

Ecografie la naștere

Aceasta poate fi necesară pentru a vedea poziția fătului și a cordonului ombilical, în ideea de a stabili dacă nașterea va fi naturală sau prin cezariană, dacă acest lucru nu a fost stabilit anterior.

De ce sunt ecografiile de sarcină atât de importante?

Ecografiile din sarcină sunt recomandate pentru a vedea evoluția sarcinii și a fătului, obținând detalii vitale precum frecvența cardiacă, placenta, lichidul amniotic și cordonul ombilical. Scopul ei este de a verifica dacă fătul se dezvoltă corespunzător sau sunt prezente anomalii ale organelor.

Ecografia de trimestru II este cea care poate dezvălui sexul copilului, care începe să fie vizibil odată cu luna a patra.

Pentru detalii suplimentare legate de ecografiile de sarcină și consult de specialitate, vă rugăm să apelați 0351421122.