De ce apar monturile și cum pot fi tratate?

De ce apar monturile și cum pot fi tratate?

Monturile apar în urma deplasării osului din spatele degetului mare către osul medial. Femeile sunt cele mai afectate de prezența monturilor. Aparent, nu există o legătură directă între această afecțiune și tipul de încălțăminte purtată. Există metode prin care poți trata monturile și, de asemenea, mijloace prin care poți preveni apariția lor. Află din acest material care sunt.

Montul este un os normal, aflat în spatele degetului mare. Acesta devine proeminent în momentul în care se deplasează către celelalte degete. Treptat, în urma frecării dintre os și încălțăminte apare o inflamație, care produce durere. 

Montul este o deformare dureroasă, care poate împiedica pacientul să poarte un anume tip de încălțăminte. Cele mai afectate de prezența monturilor sunt femeile.

Se pare că există câțiva factori care pot favoriza apariția monturilor, aceștia ținând de anumite particularități anatomice ale piciorului, de tipul de activitate practicată, precum și de laxitatea ligamentară specifică femeilor. De asemenea, obezitatea și bolile reumatologice inflamatorii pot crește riscul apariției monturilor, alături de diferite traumatisme ale piciorului sau afecțiuni neuro-musculare.

Aparent, nu există studii de specialitate care să confirme faptul că apariția monturilor este direct legată de tipul de încălțăminte folosită sau că ar fi o afecțiune ereditară.

Care sunt simptomele monturilor?

Inflamarea pielii de la nivelul montului duce la lățirea piciorului, în primul rând. Persoana afectată nu va mai putea purta orice fel de încălțăminte și va fi nevoie să își găseascaă încălțăminte foarte largă, pentru a preveni apariția rănilor ce se pot infecta. Găsirea unui tip de încălțăminte adecvat poate fi o reală problemă pentru majoritatea pacienților.  Dincolo de această deformare a piciorului, monturile produc și foarte multă durere, care face mersul dificil. În timp, pot apărea dureri plantare, deplasarea degetelor laterale, precum și creșterea riscului de apariția a luxațiilor.

Pot fi prevenite monturile?

Nu, apariția monturilor nu poate fi prevenită, mai ales dacă există o predispoziție anatomică în acest sens. Însă disconfortul provocat de apariția simptomelor specifice monturilor poate fi atenuat prin:

  • O încălțăminte largă, ce poate reduce apariția complicațiilor sau accentuarea simptomelor;
  • Folosirea diferitelor creme sau unguente care au acțiune antiinflamatoare și pot ajuta pe termen scurt la atenuarea simptomelor.

Când să ajungi la ortoped?

Dacă observi că deformarea piciorului se întâmplă rapid și unguentele antiinflamatoare nu au niciun efect, este recomandat să te programezi pentru un consult de specialitate. Cu atât mai mult, dacă degetul mare de la picior îl încalecă pe cel de lângă el, atunci consultul de ortopedie devine obligatoriu. Ceea ce mai poți observa este că pielea de deasupra montului este iritată sau crăpată, iar în lateralul tălpii piciorului au apărut bătături. Acestea sunt semne clare că afecțiunea progresează rapid și este nevoie de asistență medicală de specialitate. În cele mai multe dintre cazuri, soluția cea mai eficientă pentru tratarea monturilor este cea chirugicală, și asta deoarece odată cu evoluția bolii, unguentele sau cremele cu acțiune antiinflamatoare nu își mai fac efectul. Alte soluții disponibile sunt dispozitive de corectare a monturilor sau diferitele tipuri de orteze fixe sau mobile.