Cum te pregătești pentru ecografia abdominală?

Cum te pregătești pentru ecografia abdominală?

Una dintre cele mai importante investigații clinice, ecografia abdominală este cea care poate arăta o parte dintre bolile ascunse ale organismului, boli care încep să se manifeste abia atunci când sunt în stadiu avansat de evoluție. Când se face ecografia abdominală, cum ajută și cum trebuie să ne pregătim pentru ea, aflați în materialul de mai jos.

Ecografia abdominală ar trebui să fie o investigație de rutină, nu o investigație la care apelăm abia atunci când începem să avem dureri în această parte a corpului. Motivul este simplu: ecografia abdominală poate scoate la iveală boli ascunse, asimptomatice, care pot afecta serios sănătatea. Cu cât este efectuată mai des, cu atât mai mult cresc șansele descoperirii în timp util a unei boli și realizarea unui plan de tratament eficient.

Ecografia abdominală este o procedură nedureroasă și non-invazivă,  care se folosește de unde sonore de frecvență înaltă pentru a capta imagini legate de structura și funcționarea organelor interne.

Care sunt organele investigate în cadrul ecografiei abdominale?

Organele care pot fi investigate prin acest tip de ecografie sunt: ovarele, vezica urinară, glandele suprarenale, rinichii, ficatul, pancreasul, splina și vezica biliară. De asemenea, tot prin ecografie abdominală se pot vizualiza și vasele de sânge abdominale cu importanță majoră(vena portă,vena cavă,aorta abdominală)

Procedura este recomandată în foarte multe cazuri, ajutând la:

  • identificarea unei leziuni in cazul unui traumatism;
  • diagnosticarea si monitorizarea diverselor tumori(benigne sau maligne);
  • diagnosticarea ascitei;
  • identificarea calculilor( renali, colecistici, vezicali);
  • identificarea unor afecțiuni la nivelul ficatului, pancreasului, colecistului, rinichilor, organelor pelvine;
  • monitorizarea post interventii chirurgicale abdominnale.

Ecografia abdominală mai este folosită și pentru monitorizarea unei sarcini sau înainte de momentul prelevării unei biopsii abdominale, oferind medicului posibilitatea de a vedea de unde poate fi prelevată proba.

Cum este realizată?

Ecografia abdominală este o procedură nedureroasă, care durează foarte puțin timp. Pentru a face o ecografie abdominală, ai nevoie de o programare la un medic specialist (În cadrul Centrului Medical Phoenix beneficiezi de o echipă dedicată de specialiști, pregătiți să te ajute în acest sens). Atunci când ajungi în cabinet, este nevoie să îți îndepărtezi toate hainele care acoperă abdomenul și să te așezi pe un pat. Medicul specialist va aplica un gel pe abdomen, care să asigure calitatea transmiterii undelor ultrasonore cu ajutorul unui dispozitiv numit transductor. Acesta va fi presat pe piele și mișcat pe toată suprafața abdomenului. Ulterior, gelul va fi îndepărtat, iar pacientul se poate îmbrăca.

Nu există riscuri în ceea ce privește această procedură, fiind o investigație care nu folosește radiații. Ca și recomandare din partea specialiștilor Centrului Medical Phoenix, este foarte important ca pacienții să păstreze rezultatele tuturor investigațiilor clinice într-un dosar, acest lucru permițând specialistului să poată observa dinamica stării de sănătate sau evoluția unei eventuale boli

Cum te pregătești pentru ecografia abdominală?

Există un set de reguli pe care trebuie să le respeci atunci când realizezi o ecografie abdominală.

  1. Nu ai voie să mănânci cu 6-8 ore înainte de investigație. Motivul este simplu: mâncarea nedigerată poate împiedica obținerea unor imagini clare. Stomacul trebuie să fie gol și conținutul gazos intestinal redus.Specialiștii recomandă ca în seara de dinainte de investigație, să ai ultima masă la ora 18.00-19.00. De asemenea, sunt de evitat alimentele care pot produce balonare, cum ar fi cele care pot fermenta (fructe, de exemplu)
  2. Nu consuma alimente grase- Dacă realizezi o ecografie pentru colecist, splină, pancreas sau ficat.
  3. Bea apă înainte- Este recomandat să bei 1-1,5 l  de apă plată sau ceai înainte de investigație, dar fără a urina, deoarece vizualizarea pelvisului este net ușurată atunci când vezica urinară este plină.

Te poți programa ACUM pentru o ecografie abdominală, apelând numărul de telefon 0351421122