Cum te afectează canicula?

Cum te afectează canicula?

Temperaturile extreme pot influența starea ta de sănătate, așa că mare atenție la cât de mult te expui și în ce intervale orare te expui. Dincolo de stresul termic, canicula îți poate afecta inclusiv gândirea și funcționarea inimii. Așa că dacă te simți în ceață și fără putere în această perioadă, este foarte posibil să fie de la temperaturile extreme din timpul verii!

Indiferent de vârsta pe care o ai, temperaturile foarte ridicate din timpul verii pot duce nu numai la o stare de disconfort, cât și la perturbarea parametrilor normali de funcționare ai organismului. De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza stresului termic!

Ce este stresul termic?

Stresul termic este un cumul de indici care țin atât de meteorologie, cât și de fiziologia corpului, fiind opusul confortului termic, în care căldura generată de corp și căldura eliberată în mediu sunt egale.

Stresul termic este reacția pe care o are organismul tău atunci când este supus fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi foarte scăzute. În mod normal, corpul uman se simte ”confortabil” într-un mediu în care sunt 21-22 de grade. Este temperatura optimă, la care el poate funcționa normal. Atunci când acest prag este depășit sau temperaturile se află sub acest prag, el va depune mult mai mult efort pentru a menține echilibrul, atât în ceea ce privește circulația sângelui, cât și funcționarea organismului în sine.

Creierul, primul afectat de caniculă

Creierul și inima sunt organele vitale ale corpului, care coordonează toate procesele de la nivelul organismului.

Atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, stresul termic afectează funcționarea creierului și implicit a proceselor coordonate de acesta. Te poți simți debusolat(ă) sau poți să ai probleme de concentrare. Acest lucru se întâmplă deoarece pot apărea inflamații la nivelul creierului, iar pacienții cu afecțiuni neurologice pot resimți acut efectele acestor temperaturi extreme la nivelul funcționării organismului. Lipsa de hidratare duce la afecțiuni cognitive, iar creșterea temperaturii corpului poate duce la epuizare termică și implicit la risc ridicat de accident vascular cerebral.

Hipertensiune arterială și probleme cu rinichii de la căldură

Întregul organism are nevoie de apă pentru a funcționa, cu atât mai mult inima și creierul. Din cauza temperaturilor extreme poate să apară deshidratarea, care afectează implicit funcționarea rinichilor, precum și circulația sângelui prin vase.

Când corpul este deshidratat, vasele de sânge se contractă, iar acest lucru duce implicit la creșterea presiunii în vasele de sânge. Acesta este momentul în care apare hipertensiunea arterială. Și odată cu aceasta, apar și simptomele care o anunță: dureri de cap, palpitații, precum și senzația de amorțeală a extremităților, în principal la nivelul mâinilor.

Tot deshidratarea poate fi responsabilă de apariția problemelor cu rinichii. Deoarece nu există suficient de multă apă la nivelul corpului, frecvența urinării se reduce, crescând riscul de acumulare a mineralelor și de formare a pietrelor la rinichi.

Probleme cu plămânii de la temperaturi ridicate

Lista de afecțiuni ce pot fi declanșate de temperaturile ridicate și stresul termic nu se oprește aici. Problemele cu plămânii pot fi declanșate tot de temperaturile ridicate și gradul mare de umezeală, care afectează calitatea aerului. Și cum ”suntem aerul pe care îl respirăm”, aceste aspecte pot favorizar declanșarea alergiilor, astmului și implicit a emfizemului pulmonar.

Ce poți să faci pentru a preveni efectele caniculei?

În primul rând, evită să ieși afară în intervalele orare cu risc ridicat, adică între 11:00-16:00. Poartă haine lejere, din materiale naturale, care pot avea și rol în filtrarea ultravioletelor. Inul, bumbacul și mătasea sunt trei din cele mai bune recomandări, din acest punct de vedere.

Ai grijă să îți acoperi capul atunci când te expui razelor ultraviolete și să te hidratezi permanent, indiferent de locul în care te afli. Mare atenție la consumul de alcool! Chiar dacă berea rece pare cea mai bună soluție, nu este: aceasta duce la deshidratare rapidă!