Cum să rămâi sănătos în perioada sărbatorilor de iarnă?
Sărbătorile de iarnă se apropie și, ca în fiecare an, specialiștii Centrului Medical Phoenix au câteva recomandări pentru tine! Cele mai multe recomandări țin de regimul alimentar. Evită orice fel de excese, pentru a nu avea probleme de sărbători!
Moderația este cuvântul cheie și în acest an, mai ales dacă suferi de diferite afecțiuni medicale. Însă chiar și dacă ești perfect sănătos, excesele alimentare și cele legate de alcool îți pot afecta funcționarea organismului. De aceea, este recomandat să respecți câteva reguli simple.
Mese cât mai echilibrate și variate
De Sărbători, mesele românilor devin cât se poate de îmbelșugate. Din păcate, bogăția este de carbohidrați și grăsimi nesănătoase, care pot afecta ficatul și nu numai. Încearcă, pe cât de mult posibil, să mâncânci cât mai echilibrat și să eviți să consumi combinațiile alimentare cu impact distructiv asupra ficatului: carne prăjită, cartofi prăjiți, salata boeuf în exces. Soluția cea mai simplă, din acest punct de vedere este să combini orice produs ”greu” pentru ficat cu o porție de salată sau de legume. Corpul are nevoie de diversitate și nutrienți sănătoși, care să îl ajute să funcționeze corespuzător. O masă alcătuită doar din grăsimi nu va duce decât la creșterea colesterolului rău și va duce ficatul în imposibilitatea de a procesa rapid alimentele. Iar de aici, pot apărea inclusiv senzația de plin după masă, balonare, stări de greață și chiar vărsături.
Mânâncă puțin și des
Dacă mănânci puțin și des, șansele să îți suprasoliciți organismul și digestia sunt ceva mai mici. Este recomandat să ai 3 mese principale și 2 gustări între acestea, pentru a hrăni organismul. Păstrează moderația și diversitatea, chiar și aici: dacă masa principală este bogată în grăsimi, încearcă să faci în așa fel încât gustarea să fie nutritivă și sănătoasă: legume, fără prea multe sosuri și calorii în exces.
Bea multă apă
Corpul are nevoie de apă pentru hidratare, cât și pentru a realiza digestia. Dacă nu are suficient de multă apă, organismul va începe să preia apa din țesuturile moi, inclusiv cele de la nivelul creierului. În acest fel, pot apărea dureri de cap, dureri abdominale și constipație, care te pot ”chinui” toată perioada sărbătorilor, dacă nu ai grijă la acest aspect. Poți să previi apariția acestor stări de disconfort consumând cât de multe lichide poți. Ideal ar fi ca aceste lichide să fie apă și/sau ceai, care pot ajuta organismul. Băuturile îndulcite sau acidulate pot face mai mult rău decât bine, având un rol esențial și în scăderea sistemului imunitar
Renunță să te alimentezi cu informații negative
Fă o pauză din a te uita la știri sau pe feed-ul de social media în această perioadă. Informațiile negative îți pot afecta echilibrul emoțional, te pot afecta fizic, având impact și asupra digestiei. Înlocuiește aceste informații cu unele pozitive, care să te ajute să ai o stare totală de confort alături de cei dragi ție. Poți încerca să asculți muzica preferată, să te uiți la filme cu mesaj pozitiv/motivațional sau la emisiunile tale preferate. Și mai bine, te poți bucura cu adevărat de clipele petrecute în familie, alături de cei dragi.
Mișcarea este importantă
Dacă nu ești o persoană foarte activă, ci mai degrabă o persoană sedentară, este nevoie să găsești o soluție pentru a face mișcare. Chiar și o plimbare ajută sau un mers puțin mai alert. Mișcarea îmbunătățește circulația sângelui și ajută să ai o digestie mult mai bună. În plus, ajută și la reglarea tuturor proceselor ce au loc la nivelul întregului organism. Încearcă să găseșți măcar 30 de minute în fiecare zi pentru a face mișcare. Îți va face bine.
Cât mai puține dulciuri și cât mai puțin alcool
Dulciurile și alcoolul pot duce la creșterea glicemiei, iar dacă știi că ai probleme din acest punct de vedere, încearcă să consumi cât mai puține dulciuri și cât mai puțin alcool. Mai mult decât atât, o glicemie ridicată poate să îți afecteze și sistemul imunitar, tocmai de aceea moderația este importantă. Dacă ai probleme cu glicemia sau tensiunea arterială, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să monitorizezi atent parametrii glicemici și cei ai tensiunii arteriale măcar o dată pe zi.