Cum recunoști bolile reumatice?
Bolile reumatice pot fi recunoscute foarte ușor după simptomele specifice pe care le au. Fiind produse de inflamațiile articulațiilor sau mușchilor, bolile reumatice își fac simțită prezența prin durere, de cele mai multe ori. Care sunt afecțiunile reumatice, cum pot fi diagnosticate și tratate? Aflați din materialul următor!
Până în prezent, au fost identificate peste 100 de boli reumatice. Cele mai multe dintre acestea sunt afecțiuni dureroase, ce apar ca urmare a inflamației sau tumefierii articulațiilor, precum și a uzurii acestora. O foarte mică parte din bolile reumatice pot fi cauzate de o hiperactivitate a sistemului imunitar, care în încercarea de a apăra organismul, atacă garniturile articulațiilor.
Cele mai cunoscute boli reumatice sunt osteoartrita, artrita reumatoidă, lupusul și spondilita anchilozantă. Cu toate că acestea au simptome similare, ele sunt afecțiuni diferite, care au planuri de tratament diferite, în funcție de patologie.
Artrita reumatoidă
Ce duce la apariția artritei reumatoide? Sistemul imunitar, care atacă țesturile organismului, în încercarea de a se apăra. Această activitate duce la apariția durerilor articulare și rigiditate. Netratată, artrita reumatoidă poate duce la complicații și deteriorarea permanentă a articulațiilor.
În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații atunci când vine vorba de artrită reumatoidă. Aproape 80% din pacienții care suferă de această afecțiune sunt femei.
Artrita reumatoidă poate fi recunoscută după simtome precum:
- Oboseală
- Febră
- Rigiditate excesivă a articulațiilor, care apare mai ales dimineața
- Apariția nodulilor reumatoidizi
Diagnosticarea acestei afecțiuni se face prin examinare clinică și realizarea unor analize de sânge. De asemenea, medicul de specialitate poate recomanda și realizarea unor radiografii.
Osteoartrita
În cele mai multe din cazuri, apariția osteoartritei face parte din procesul natural de îmbătrânire. Aceasta poate afecta tot corpul, în special genunchii, șoldurile, gâtul și degetele.
Durerile de articulații sunt prezente și în cazul acestei afecțiuni, alături de o serie de simptome precum:
- Umflarea articulațiilor
- Încălzirea zonei articulare
- Durere în mers sau chiar în repaus
- Dificultate în realizarea activităților zilnice, care implică mobilitatea articulațiilor: îmbrăcat, aplecat, pieptănat.
Istoricul medical al pacientului și analizele de sânge sunt esențiale în diagnosticare, alături de radiografie. Testele de sânge sunt cele care pot explude posibilitatea altor diagnostice.
Lupusul eritematos sistematic
La fel ca artrita reumatoidă, aceasta este oboală autoimună, în care sistemul imunitar reacționează agresiv asupra țesuturilor, ducând la apariția unor simptome complexe, foarte ușor de identificat.
Printre simptomele specifice lupusului se numără:
- Ridigitatea articulațiilor
- Căderea părului
- Erupțiile cutanate
- Oboseală
- Decolorarea degetelor la frig
- Dureri în piept
În unele cazuri, simptomele se acutizează, iar pacientul poate suferi inclusiv convulsii sau chiar accident vascular cerebral.
Examinarea fizică, istoricul familial, testele de sânge și de urină sunt cele care ajută la diagnosticare. Ca și în cazul celorlalte afecțiuni, primul pas este consultul de Reumatologie.
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchizolantă afectează în principal articulațiile de la nivelul coloanei vertebrale. Cel mai important simptom care anunță instalarea acestei afecțiuni sunt durerile de spate.
Pe măsură ce boala evoluează, se schimbă și intensitatea durerii, precum și localizarea acesteia:
- Durere gradual în zona lombară
- Durere de spate care evoluează
- Durere între omoplați și gât
- Rigiditate la nivelul spatelui
Este recomandat ca această afecțiune să nu fie lăsată netratată, deoarece evoluția acesteia poate afecta coloana vertebrală. Examinarea fizică, analizele de sânge și radiografia sunt cele care ajută la diagnosticarea exactă a acestei afecțiuni.
Programează-te la un consult dacă observi instalarea acestor simptome, înainte să apară complicațiile! În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul de specialitate poate recomanda și un plan de tratament eficient.