Cum poate fi prevenită otita?

Cum poate fi prevenită otita?

Otita reprezintă inflamația acută sau cronică a urechii, cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Inflamația poate fi localizată la nivelul urechii externe, interne sau medii și este  întâlnită foarte frecvent în cazul copiilor.  Cum poate fi prevenită otita, ce tratament există și cât de util este fibroscopul în diagnosticare? Aflați din acest material.  

Otita poate fi de 3 tipuri, în funcție de localizarea infecției sau a inflamației:

  • Otita externă- Numită și ”otita înotătorului”, acest tip de otită este localizată la nivelul tegumentului care învelește conductul auditiv extern și pavilionul urechii. Aceasta apare în general vara, după contactul cu apa de mare sau apa de piscină, când  în ureche pot rămâne cantități de apă, care pot crea un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor.
  • Otita medie- Este cel mai frecvent tip de otită, care afectează copiii, în principal și reprezintă o inflamare a urechii medii, cauzată de bacterii. Potrivit unor studii, 80% dintre copiii până în trei ani au cel puțin un episod, iar 40% dintre aceștia suferă cel puțin 6 episoade de otită medie până la vârsta de 7 ani.
  • Otita internă – Se mai numește și labirintită, deoarece este o inflamație a labirintului urechii.

Cum pot fi prevenite otita externă și cea medie?

Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a evita apariția otitei externe, iar acesta sunt la îndemâna oricui.

  • Evitați folosirea bețișoarelor de urechi- Acestea pot cauza micro-traumatisme și permit introducerea facilă a microbilor ce colonizează pielea pacientului.
  • Mențineți igiena urechii- Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a usca conductul auditiv extern cu aer cald sau ștergând ușor cu un colț al prosopului.

În cazul otitei medii, la copiii cu otite repetate sunt recomandate:

  • vaccinarea antipneumococică- mai ales la copiii din colectivități
  • menținerea permebilității nasului prin suflatul corect al nasului sau aspirarea secrețiilor nazale
  • administrare de tratament topic decongestionant sau cortizonic
  • tratamentul alergiilor
  •  rezecția “polipilor”( vegetațiilor adenoide).

Otita medie la adulți este mai puțin frecventă decât la copii și poate fi prevenită prin tratarea obstrucțiilor nazale și rinofaringiene: corecția chirurgicală a deviațiilor de sept, tratarea rinitelor, sinuzitelor și alergiilor.

Material realizat cu ajutoul doamnei Dr. CĂPITĂNESCU ALINA, medic specialist ORL în cadrul Centrului Medical Phoenix