Cum îți poți da seama că suferi de dereglări hormonale?

Cum îți poți da seama că suferi de dereglări hormonale?

Dereglările hormonale pot afecta funcționarea întregului organism. Contrar părerii general împărtășite, atunci când apar, acestea ne avertizează prin diferite simptome, toate vizibile. Important este să fim atenți la ce are corpul nostru să ne spună și să ne programăm la un consult de specialitate pentru un diagnostic exact. Acestea sunt simptomele care îți arată că poți suferi de dereglări homonale.

Dereglările hormonale pot duce la apariția a multiple afecțiuni, o mare parte dintre acestea fiind din zona endocrinologică. Simptomele sunt cât se poate de vizibile și reprezintă adevărate semnale de alarmă, care ar trebui să direcționeze pacientul către un consult de specialitate, în cadrul căruia să obțină un diagnostic exact.

Acestea sunt principalele semne care pot indica existența unor dereglări hormonale!

Ciclul menstrual neregulat

Poate că te-ai obișnuit să ai un ciclu menstrual neregulat, însă acest lucru nu este chiar normal. Neregularitatea ciclului menstrual poate indica o dereglare hormonală, care poate afecta funcționarea întregului corp. Un ciclu menstrual normal este cuprins între 21 și 35 de zile. Dacă menstruația nu apare în acest interval sau întârzie foarte mult, atunci poți să ai fie prea mulți, fie prea puțini homoni estrogen și progesteron. Dereglarea hormonală nu este însă singura cauză care duce la un ciclu menstrual neregulat. Uneori, acesta poate indica afecțiuni ginecologice, precum sindromul ovarelor polichistice.

Tulburările de somn

Dacă îți e greu să dormi noaptea sau calitatea somnului este foarte scăzută, tot dereglările hormonale pot fi de vină. Hormonul responsabil în a te ajuta să dormi mai bine este progesteronul. Dacă acesta este secretat în cantități foarte mici, atunci pot să apară insomnia sau somnul întrerupt. Dacă observi că tulburările de somn persistă, este indicat să te programezi pentru un consult de specialitate.

Creșterea în greutate

Ți se pare că oricât de puțin ai mânca, te îngrași foarte mult? Posibil ca acesta să fie tot un semnal care te anunță că dereglările hormonale s-au instalat deja la nivelul organismului tău și este nevoie să iei măsuri. Un nivel scăzut al estrogenului poate să influențeze leptina, hormonul direct responsabil cu pofta de mâncare.

Tulburări de digestie

Da, o dereglare hormonală poate să influențeze implicit digestia. Este foarte probabil ca tot această dereglare să fie responsabilă și de balonare, diaree sau constipație, precum și durerile abdominale pe care le ai. Însă dereglările hormonale nu sunt singura cauză. Aceleași simptome pot indica, de exemplu, atât boala de reflux gastroesofagian, cât și diferite afecțiuni ginecologice, precum fibromul uterin.

Acnee

Acneea care persistă poate să aibă drept cauză declanșatoare tot o dereglare hormonală, și anume producția în exces de hormoni androgeni, ce pot duce la secreția de sebum în exces.

Schimbări bruște de dispoziție

Dereglările hormonale sunt responsabile de schimbările de dispoziție. Atunci când nivelurile de estrogen sunt scăzute sau când există fluctuații între acestea, anxietatea și nervozitatea își fac loc. Estrogenul este hormonul care este responsabil de reglarea producției de serotonină și dopamină, substanțe ce ne mențin în fericire și echilibru.

Durerile de cap, uscăciunea vaginală și problemele cu tiroida au ca principală cauză tot dereglările hormonale. De aceea, atunci când observi că aceste simptome se permanentizează, un consult de specialitate este chiar recomandat.